Zrak i dalje zagađen

0
146

Prema mjerenjima jučer prosječne dnevne koncentraije sumpordioksida u Zenici su dostizale i 570 mikrograma po kubnom metru (stanica “Centar”), a satne vrijednosti su prelazile i 1300 mikrograma.

Riječ je o izuzetno visokim koncentracijama štetnih po zdravlje ljudi. U odnosu na prethodni dan ove srednje dnevne koncentracije su niže u prosjeku za mikrograma.

Pad koncentracija sumpordioksida je zabilježen i u Tuzli ali su i dalje visoke (u centru grada oko 200 mikrograma srednja dnevna vrijednost).

Istovremeno, u Sarajevu jučer je prisutan blagi porast koncentracija prašine (PM10) na svim mjernim stanicama (od 90 mikrograma na Ilidži do 190 mikrograma u Centru).

Istovremeno vrlo niske koncentracije sumpordioksida su izmjerene u Sarajevu što ukazuje da ova epizoda visokog zagađenja ima lokalni karakter.

Jutrošnje koncentracije mjerenih parametara u Sarajevu i Zenici pokazuju sličan razvoj kao jučer.

U 8.00 sati jutros SO2 na stanici Radakovo u Zenici izmjerena je vrijednost od 510 mikrograma po kubnom metru zraka.

I u naredna dva dana očekuje se sličan razvoj situacije bez značajnijih promjena. Tek od nedjelje se očekuje značajnija promjena vremena koja bi se trebala na kvalitet zraka pozitivno odraziti, saopćeno je iz  Sektora životne sredine Federalnog hidrometorološkog zavoda.

(Fena)