“Zna se ko je odgovoran za napad na Predsjedništvo”

0
109

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra neprincipijelnim što razne ekipe političara i tužitelja licitiraju tko je odgovoran za napad na zgradu Predsjedništva 7. veljače u Sarajevu, te dodaje da su odgovorne Obavještajno-sigurnosna agencija, Federalna uprava policije i policija Kantona Sarajevo.

“Ovdje prvenstveno snose odgovornost oni koji nas nisu pravovremeno informirali”, rekao je Radmanović i pojasnio da OSA nije informirala ni Predsjedništvo, kao ni predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara, te Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

“Tu je prva odgovornost, ne znam kolika, ali ne treba da to ja procjenjujem”, istaknuo je Radmanović za sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, druga odgovornost je na onima koji štite javni red i mir u gradu Sarajevu.

“Nesporna je odgovornost kantonalne policije i Federalne uprave policije”, konstatirao je Radmanović naglašavajući da, po zakonu, Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) nije imala nadležnost da reaguje 7. veljače.

On je dodao da se u takvoj situaciji pojave neki tužitelji koji vole po svom nalogu da zavode red u BiH.

“To su oni koji su hapsili predsjednika Federacije, koji vole da se slikaju pred kamerama, a koji sada hoće da hapse ili optužuju direktora Sipe”, rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je ocijenio da bi, u slučaju da svatko radi svoj posao odgovorno, istraga o događajima u Sarajevu trebalo da je pri kraju.

“Tužiteljstva moraju djelovati, ali ne ovako kako rade, da unaprijed odrede koga će hapsiti i povedu kamere, već trebaju raditi svoj posao. U ovom slučaju, ne ulazeći u pravne norme i ne pokušavajući da se umiješam u tužiteljski posao, izgleda mi smiješno ići prema Sipi”, zaključio je Radmanović.

(Bljesak.info)