Zmajevi poraženi, vrijeme je da se uozbiljimo…

0
121

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras neočekivano od selekcije Egipta u prijateljskoj utakmici odigranoj u Innsbrucku. Rezultat je bio 0:2.

Bila je to jedna od najslabijih utakmica Zmajevaposljednjih godina, a Safet Sušić definitivno bi se morao zabrinuti nakon ovako slabe igre svojih izabranika. Istina, falio je Miralem Pjanić, ali opravdanja za ovakav nastup ne smiju se tražiti.

Posebno su zakazali igrači koji bi trebali biti ključni. Edin Džeko bio je potpuno van utakmice kao i Vedad IbiševićEmir Spahić je griješio kao nikad dosad, a Sejad Salihović, spor kao i obično, nije pokazao baš ništa.

Naši su za cijelu utakmicu  napravili samo dvije prilike. U 37. minuti probao je Senad Lulić, a u 79. sreće nije imao rezervista Izet Hajrović. To je sve što su naši Zmajevi napravili večeras pred desetak hiljada svojih navijača koji su s terena ispratili psovkama i negodovanjem.

S druge strane terena rastrčani i motivisani Egipćani našima su očitali pravu lekciju, možda ne onu klasičnu, fudbalsku, ali bi iz odnosa protivničkih igrača prema nacionalom dresu, naši Zmajevi večeras morali izvući zlata vrijedne pouke.

Golove za Egipat zabili su Gedo u 52. i Salah 64. minuti, a da su imali sreće, mogli su ‘gosti’ do još nekog gola jer zaista su bili bolji i konkretniji rival večeras.

Poraz, dakle, iako se očekivala pobjeda. I najavljivao se trijumf, selektor je na presici pred meč kazao da to očekuje. A dobio je poraz koji će ga zaboljeti iako ćemo se, svi znamo, nakon meča naslušati optimizma i nagledati lažnih osmjeha uz poruke kako ‘prijateljske utakmice nisu važne’. Uvijek isto, a Brazil sve bliže. Vrijeme je da se uozbiljimo.

 

(E.A., Radiosarajevo.ba)