Zlatnog medvjeda osvojio kineski film “Bai Ri Yan Huo”

Na ovogodišnjem 64. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu “Zlatnog medvjeda”, što predstavlja glavnu nagradu, osvojio je kineski film “Bai Ri Yan Huo” (Crni ugalj, tanki led) režisera Yinan Diaoa, javlja Anadolu Agency.

Ovogodišnji Berlinski međunarodni filmski festival održan je u plači Berlinale. Međunarodni žiri predvodio je James Schamus.

Prema odluci ovog žirija drugu nagradu za najbolje filmsko ostvarenje osvojio je “Grand Budapest Hotel” američkog režisera Wesa Andersona. Ova film je rađen u britansko-njemačkoj produkciji.

Sam Festival otvoren je filmom “Boyhood” režisera Richarda Linklatera. Od filmova koji su u posljednjih nekoliko godina prikazivani na otvorenju festivala ovo je najbolji film, zakjučili su kritičari.

CentralnoGrijanje

U kategoriji najboljeg glumca, nagradu “Srebrenog medvjeda” osvojio je glavni glumac pomenutog kineskog filma Liao Fan. S druge strane, nagradu u kategoriji najbolje glumice osvojila je japanska glumica Haru Kuromi.

U takmičarskoj kategoriji ove godine bilo je ukupno 400 učenika, a izbor najboljih sužen je poslije na 20  filmskih ostvarenja koja su se borila za prestižne nagrade zlatnog ili srebrenog medvjeda.

(AA)