Živko Budimir „zloupotrijebio ustavna ovlaštenja“

0
175

Smjena federalnog ministra finansija Ante Krajine primjer je klasične zloupotrebe ustavnih ovlaštenja, tvrde eksperti. Ističu da je ključ za izlazak iz krize u rukama OHR-a koji mora ponovo početi da radi svoj posao.

Eksperti smatraju da je politička situacija u Federaciji BiH odraz neuređenog političkog sistema, odnosno posljedica loših ustavnih rješenja. Profesor Pravnog fakulteta u Tuzli i član ekspertnog tima koji je radio na izmjenama Ustava Federacije BiH Zlatan Begić kaže da nakon odluke predsjednika Federacije BiH o smjeni ministra finansija, federalni premijer nema puno mogućnosti i da se ovaj entitet nalazi u stanju „totalne blokade“ jer bez potpisa ministra finansija nije moguća nijedna budžetska transakcija.

Begić pojašnjava da Ustav Federacije BiH decidno kaže da predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog premijera, ali Budimir ne može prvobitno odbiti zahtjev Nermina Nikšića za smjenu osam vladinih ministara, a potom isti zahtjev iskoristiti za smjenu ministra finansija.

Razloge za smjenu ministra navodi premijer, a ne predsjednik Federacije

„Po mom dubokom uvjerenju, ovdje je riječ o zloupotrebi ustavnog ovlaštenja od strane predsjednika Federacije BiH. Budimir je iskoristio formalni zahtjev premijera, koji je podnesen prije godinu dana, da bi smijenio ministra finansija. Ustavna norma kaže da predsjednik Federacije ne može iznositi razloge za smjenu ministra finansija i pri tome iskoristiti formalni podnesak koji se odnosio na nešto sasvim drugo“, kaže Begić.

Za srijedu (8.1.) je u Sarajevu zakazana i vanredna sjednica Vlade Federacije na kojoj bi premijer Nermin Nikšić trebalo da predstavi mjere za rješenje ove političke krize. No, Federacija nema efikasan ustavni mehanizam koji bi omogućio izlazak iz ovakvih situacija, tvrdi Begić, iznoseći pri tome samo neke od nelogičnosti karakterističnih za ovaj bh. entitet.

„Prvo, niti u jednoj zemlji u svijetu ne može u mandatu biti vlada koja nema podršku parlamentarne većine. Niti u jednoj zemlji nema predsjednika, odnosno šefa izvršne vlasti, koji se bira posrednim putem, a ima tako velika ovlaštenja, kakva ima predsjednik Federacije BiH. Ustavna procedura za smjenu federalnog predsjednika izuzetno je komplicirana, tako da je predsjednika Federacije gotovo nemoguće smijeniti“, kaže Begić.

Niko nema pravo da blokira Federaciju BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentzin Inzko ponovo je pozvao predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi odluku o smjeni ministra finansija Ante Krajine. Međutim, na sastanku Inzka i Budimira u Sarajevu u utorak (7.1.) nije postignuto konkretno rješenje, a Budimir i Inzko su se razišli bez davanja izjava za medije.

Novinar Slobodne Bosne Asim Metiljević vjeruje da će, nakon sastanka s Inzkom, Budimir ipak korigirati svoju odluku kako bi Ante Krajina ostao na funkciji ministra finansija do izbora novog ministra. „Inače, mislim da je smjena ministra finansija nesmotren i naivan potez predsjednika Budimira. Čuo sam da je on to uradio u tijesnom dogovoru sa Lijanovićima. Niko nema pravo da blokira Federaciju, a Budimir je upravo donio odluku koja automatski blokira ovaj bh. entitet“, rekao je Metiljević za BH radio 1.

Pravni eksperti smatraju da Ured visokog predstavnika (Office of the High Representative – OHR) može biti „ključni igrač“ u rješavanju političke krize. Profesor Zlatan Begić podsjeća da je suštinska kriza u BiH i nastupila onog momenta kada je OHR odlučio da se neće baviti svojim poslom. On smatra da obaveza OHR-a nije političke, nego pravne prirode.

OHR ima pravnu obavezu da reaguje

„OHR bi uvijek trebao reagirati u ovakvim situacijama jer postoji legitimni cilj, a to je funkcioniranje vlasti u interesu građana. Imamo desetine odluka ustavnih sudova koje se ne provode, a iz OHR-a poručuju ‘neka se domaći lideri dogovore’. Čim protekne period kojeg je Ustavni sud ostavio za otklanjanje neustavnosti iz ustavnog sistema BiH i entiteta, u ovom slučaju Federacije, OHR bi morao reagirati, jer njegova politička obaveza tada postaje pravna“, tvrdi Begić.

Begić kaže da su svi problemi u BiH i njenim entitetima nastupili kada je OHR 2006. godine svoju pravnu dužnost vlastitom voljom, bez saglasnosti potpisnica Dayonskog sporazuma, transformirao u političku obavezu, što je na kraju dovelo do liderokratije i političke situacije u kakvoj se trenutno nalazi BiH.

Autor: Samir Huseinović

(dw.de)