Zimsko čišćenje tepiha: 3 prirodna sredstva protiv mrlja i neugodnih mirisa

Temeljito čišćenje tepiha najčešće prolongiramo za proljetno vrijeme, no do tada vašem čupavom prekrivaču je barem jedno čišćenje usred zime nužno. Naime, duže vrijeme boravka u kući i unošenje ostataka snijega ili blata najviše prljaju tepih i stvaraju neugodne mirise. Uklanjanje prljavštine i mrlja bez odgađanja do poziva tepih servisera možete napraviti sami u 3 koraka i pomoću 3 učinkovita prirodna sredstva

Prije negoli se spremite za temeljito čišćenje tepiha potrebno je cijelu površinu usisati. Tri su najveća problema na tepihu:  dubinske nečistoće prašine i prljavštine zapletene u niti tepiha, mrlje i neugodan miris. Sljedeći korak po korak uz pomoć prirodnih sredstva tepih možete dovesti u red.

1. Sredstvo za dubinsko pranje tepiha
– ½ šalice sode bikarbone
– 10 kapi eteričnog ulja cedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve satojke ubacite u plastičnu vrećicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih prije korištenja pripremljene smjese dobro usisajte te smjesu pospite po cijeloj površini, pošpricajte s čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.  

2. Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha
– 3 dcl jabučnog octa
– 7 dcl soka od limuna
– ½ litre vode
– 1 žlica sode bikarbone
– par kapi eteričnog ulja lavande

CentralnoGrijanje

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmiješajte pa u u nju umočite četku za pranje tepiha te dobro istrljajte površinu posebice one dijelove na kojima su mrlje. S obzirom da su u smjesi svi prirodni sastojci koji ne stvaraju pjenu, tepih nije potrebno ispirati nego ga samo nakon sušenja dobro usisajte.

3. Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha
– 2 žlice prirodnog tekućeg sapuna
– 40ml bijelog octa
– ½ litra tople vode
– 1 čajna žlica boraksa
– 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmiješajte, na kraju ih prelijte u bocu sa špricom i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po cijeloj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, te usisajte tepih.

 (zadovoljna.dnevnik.hr)