Žgaravica; kućnih lijekovi protiv žgaravice

0
754

Nadraženost jednjaka želučanom kiselinom znamo kao žgaravicu.

Uz pomoć sile teže kružni mišić po imenu donji sfinkter jednjaka nalazi se na  mjestu gdje se jednjak sastaje sa želucem, ispod i malo ulijevo od grudnog koša. U normalnim okolnostima on se otvara kako bi propustio hranu u želudac ili omogućio podrigivanje, a zatim se ponovno zatvara. Ako se sfinkter otvara prečesto ili previše, želučana kiselina može dospjeti  u jednjak i izazivati žgaravicu. Povremena žgaravica nije opasna, ali hronična može biti  simptom ozbiljnih tegoba. Žgaravica je svakodnevna pojava kod velikog broja populacije i naročito kod trudnica, dok velika većina ima povremene neugodnosti.

SIMPTOMI

-žarenje u prsima, odmah iza grudne kosti (sternuma) koje se javlja nakon obroka i traje nekoliko minuta ili sati

-bol u prsima, posebno nakon saginjanja ili kad legnete

-pečenje ili žarenje u grlu,pojava vrele, gorke ili slane tekućine u grlu

-podrigivanje

UZROCI

Osnovni uzrok žgaravice je nepravilan rad donjeg sfinktera jednjaka, koji se ne zatvara onoliko čvrsto koliko bi trebao. Neumjerenost je često otežavajuća okolnost; prekomjerna količina hrane u želucu (prejedanje) ili prevelik pritisak na želudac ( čest slučaj kod gojaznosti ili trudnoće). Određene namirnice imaju opuštajući učinak na donji sfinkter jednjaka: rparadajz, bijeli, luk, čokolada, kafa, alkohol, mentol. Jela bogata masnoćom i uljima (životinjskog ili biljnog porijekla) često dovode do žgaravice, baš kao i neki lijekovi, posebno antibiotici i acetilsalicilna kiselina npr. aspirin.

Stres opterećuje živce koji upravljaju donjim sfinkterom jednjaka  pa može izazvati žgaravicu, a pušenje, kojim se opušta sfinkter i potiče lučenje želučane kiseline, jedan je od čimbenika koji najviše potiču pojavu žgaravice.

DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI

Opis simptoma može biti dovoljan za postavljanje dijagnoze, iako su nekad potrebne i dodatne pretrage. Jednjak se može pregledati uz pomoć endoskopa, duge tanke elastične cijevi koja se uvodi kroz usta, ili uz pomoć rendgenskih snimki. Kako biste provjerili da li je  srce uzrok vaših tegoba, trebate obaviti pregled kardiologa.

LIJEČENJE

Antacidi koji se kupuju bez ljekarskog recepta često se koriste za neutralizaciju želučane kiseline. Ako antacidi ne uklone simptome, ljekar vam može propisati lijekove za smanjenje proizvodnje želučane kiseline ili lijekove kako bi se želudac što prije ispraznio. Ako ništa od ovog ne uspije, što nije čest slučaj, rad donjeg sfinktera jednjaka mora se regulisati hirurškim zahvatom

PREVENCIJA

Žgaravica se u pravilu može spriječiti. Ključno je održavati razumnu tjelesnu težinu, izbjegavati tvari koje izazivaju dotok želučane kiseline u jednjak, dovoljno se odmarati ali i vježbati, te smanjiti stres. Ako se morate ispružiti nakon obroka , lezite na lijevu stranu (na bok) . U ovom položaju želudac će vam biti niže od jednjaka.

Simptomi žgravice uključuju nelagodu u želucu, osjećaj pečenja u grudima, nadimanje i mučninu. Postoji nekoliko lijekova za ovo, nimalo prijatno stanje, koje možete kupiti u apotekama. Međutim, preporučljivo je da probate jednostavne i bezbjedne kućne lijekove protiv žgaravice. Donosimo van nekoliko njih.

Voda

Pijte velike količine vode, kada se pojave blagi simptomi žgaravice. Ovo je najlakši kućni lijek protiv žgaravice.

Topla voda će razrijediti jake kiseline u želucu.

Soda bikarbona

Prirodni antacid, koji skoro svako od nas ima u kući, je soda bikarbona. Pomiješajte malu količinu soda bikarbone u čaši vode. Ova mješavina trenutno neutrališe želučanu kiselinu.

Voće

Banana, svježa ili sušena, može da ublaži žgaravicu. Jabuke stvaraju efekat hlađenja u stomaku. Jabukovo sirće pomiješano sa vodom takođe je efikasno.

Orašasti plodovi

Bademi i drugi orašasti plodovi veoma su djelotvorni protiv žgaravice.

Biljni čaj

Čajevi od kamilice i đumbira efikasno neutrališu želučanu kiselinu.

Đumbir, takođe, pomaže kod mučnine te smanjuje nadutost.

Kurkuma

Kurkuma nije samo dobar antiseptik već i poboljšava varenje te sprečava povećano lučenje kiselina.

Začini

Cimet i kardamon, ako ih dodate u čaj, mogu vam pomoći da se riješite žgaravice. Ove začine dodajte dok kuhate čaj, a ne naknadno, kada je čaj već gotov.

Mlijeko

Hladno mlijeko ima veliki uticaj u smanjenju osjećaja pečenja u stomaku, koji nastaje usljed žgaravice.

(Objektivno.ba)