Žena u turbo-folk pjesmama Brene, Cece, Karleuše i Severine

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sutra će u Banjoj Luci biti promovisana knjiga “Turbo-folk zvijezda” autora Zlatana Delića koji analizira položaj žene na Balkanu kroz prizmu tekstova u pjesmama Lepe Brene, Cece Ražnatović, Severine Vučković i Jelene Karleuše.

Analiza autora Zlatana Delića obuhvata period od trideset godina, od pojavljivanja Lepe Brene na estradnoj sceni bivše SFRJ do danas, i fokusirana je na načine konstruisanja ženskog subjekta u pjesmama i video spotovima četiri pjevačice.

Autor pokušava da prikaže na koji način muzika mijenja i utiče na društvo (i reprezentaciju žene) i kako se socijalne i političke promjene oslikavaju u muzici.

CentralnoGrijanje

– Ne možemo elitistički zatvarati oči pred činjenicom da su Brena, Ceca, Karleuša i Severina, i njihova muzika ono što ogroman broj ljudi na ovim južnoslovenskim prostorima najviše voli i najviše sluša –  kaže autor koji će na sutrašnjoj promociji diskutirati o načinima na koji se žene prikazuju u turbo-folk pjesmama – od žrtava do subjekata sa emancipatorskim potencijalima.

Promociju organiziraju nevladine organizacije Helsinški parlament građana i B.U.K.A. u klubu Delta u Banjoj Luci od 19 sati, i najavljuju nakon promocije “osmomartovsku žurku”.

(Fena)