Zemljotres izazvao gorski udar u jami Raspotočje, zarobljeno osam rudara

Zemljotres koji je u popodnevnim satima zabilježen 14 km sjeveroistočno od Zenice u jami Rudnika mrkog uglja Zenica Raspotočje izazvao je gorski udar, piše Patria.

Zemljotres jačine 3,4 po Richteru dogodio se na dubini od dva kilometra. U jami Raspotočje došlo je do stvaranja velikog pritiska i oštećenja jamskih prostorija, a osam rudara ostalo je zatrpano! Dvojica koja su uspjela izaći iz jame prebačena su na Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica i nalaze se van životne opasnosti. Formirane su čete za spašavanje, međutim niko sa sigurnošću ne može reći kada će rudari biti na sigurnom. Kisik im se doprema putem cijevi, a članovi porodica i drugi rudari nalaze se na mjestu nesreće.

CentralnoGrijanje

Inače, od početka ove godine ovo je treći gorski udar u jami Raspotočje. Kako je ranije rečeno za Patriu, rudari su svjesni rizika kad god se spuštaju u jamu, ali to je njihov posao i časno ga rade.

Prvi udar u kojem je nastradalo 11 rudara desio se 29. marta, a drugi 12. avgusta gdje je nekoliko rudara lakše povrijeđeno.