Zemlje bivše Jugoslavije moraju mnogo više sarađivati

Bivši slovenski predsjednik i jedan od kandidata za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), Danilo Turk, u intervjuu za Anadolu Agency (AA) je kazao kako su UN-u potrebne reforme kako bi bolje i efikasnije funkcionisao.

Generalni sekretar UN-a bira se prema geografskim grupama, a to su Zapadna Evropa i Ostali. Istočna Evropa, Latinska Amerika i Karibi, Azijsko-pacifička grupa i afrička grupa. Osim bivšeg slovenskog predsjednika, među kandidatima za generalnog sekretara UN-a, koji će na tom mjestu naslijediti Ban Ki-moona, nalaze se i generalna direktorica UNICEF-a Irina Bokova i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, kao i još nekoliko osoba.

“Imamo još dvije godine do odluke. Zemlje članice će odabrati generalnog sekretara, poznaju njihov dosadašnji rad i vjerujem da će donijeti najbolju odluku”, kazao je Turk.

U slučaju da bude izabran na funkciju čelnika UN-a, kaže da bi njegov prioritet bio reforma UN-a jer se, kako kaže, UN nije dovoljno tranformisao nakon okončanja Hladnog rata.

“Vladavina prava je fundamentalno pitanje. To je sveobuhvatni princip koji je potreban međunarodnim organizacijama, a posebno UN-a, koji je i sam organizacija koja kreira veliki dio zakona. Zakoni su dio identiteta UN-a i proizvod njegovih aktivnosti”, rekao je Turk, dodajući kako svaka promjena u UN-au mora doprinijeti podizanju kvaliteta rada te organizacije.

On je kazao kako su  moguće i reforme u Vijeću sigurnosti UN-a iako, prema njemu, ne postoji potrebna politička volja za velike promjene u tom segmentu UN-a.

CentralnoGrijanje

“I tu će biti promjena u budućnosti. Ali u ovom momentu, politički uvjeti u svijetu nisu adekvatni za promjene u strukturi članstva u Vijeću sigurnisti UN-a”, rekao je on naglašavajući kako će ideja partnerstva obilježiti odnosne između velikih sila u budućnosti.

“Trenutno na sceni više nije neprijateljstvo među velikim silama kao u Hladnom ratu. Sada imamo različite poglede, nacionalne, regionalne i druge. Mislim da je ključna riječ za budućnost partnerstvo među velikim silama”, smatra slovenski političar.

Turk je u intervjuu za AA istakao kako zemlje bivše Jugoslavije moraju mnogo više raditi zajedno i proširiti svaki oblik saradnje i dijaloga.

“Saradnja je potrebna svima u regiji. Hrvatska je postala članica EU-a, Srbija napreduje na tom putu, kao i Crna Gora, a ubijeđen sam da će to na kraju imati pozitivan efekat i na BiH”, ocijenio je Turk, koji također smatra da bi zajedničko djelovanje zemalja bivše Jugoslavije svima donijelo prestiž u svijetu.

“Zajedničko djelovanje bi nam svima donijelo prestiž i poštovanje u svijetu. A svima nama, zemljama bivše Jugoslavije, treba mnogo više ugleda i poštovanja na međunarodnom nivou. Mislim da bi i moja kandidatura mogla povećati ugled zemalja regije u svijetu”, kazao je Turk.

(AA)