Želim da reprezentacije iz bivše Jugoslavije igraju na EURO 2016

0
63

Žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo “Francuska 2016” bit će održan sutra u Nici, a nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put u historiji naći će se među tzv. “nositeljima”. Činjenica da će BiH prilikom žrijeba biti u prvoj jakosnoj grupi ponosnim čini i jednog od najboljih bh. reprezentativca, Edina Džeku.

“S obzirom na to da smo uvršteni u prvi šešir, jasno je da ćemo imati nešto povoljniji žrijeb, jer ćemo izbjeći najbolje reprezentacije. Uostalom, veliko je priznanje za nas što smo se uspjeli probiti u taj prvi šešir sa selekcijama Španije, Holandije, Italije, ali sad trebamo raditi na tome da tu i ostanemo. I u drugom i trećem šeširu ima nekoliko jakih selekcija, koje bih volio da izbjegnemo, tako da sigurno neće biti opuštanja. Posao je donekle olakšan što na EP idu dvije najbolje iz grupe, ali teren je jedino mjerilo”, istakao je Džeko u razgovoru za Anadoliju.

Proteklih dana puno se pričalo o mogućnosti formiranja grupe u kojoj bi igrale samo reprezentacije država nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije. Ipak, briljantni nogometaš Manchester Cityja ne bi volio da se to desi.

“Nemam ništa protiv igranja sa reprezentacijama iz bivše Jugoslavije, ali ne u kvalifikacijama. Moja želja je da se sve selekcije iz regije plasiraju na EP, a to neće biti moguće ukoliko budemo u istoj grupi. Imam jako mnogo prijatelja u svim selekcijama iz bivše Jugoslavije i mnogo bi zanimljivije bilo kada bismo svi otišli na EURO 2016, jer kvalitetom nam je tu i mjesto”, smatra Džeko.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 5. marta u Innsbrucku (Austrija) odigrat će prijateljski meč sa Egiptom, što će joj biti prva pripremna utakmica uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Brazilu.

“Sa suigračima iz reprezentacije se nisam vidio još od Kaunasa (utakmice protiv Litvanije u kojoj je BiH pobjedom 1:0 osigurala plasman na predstojeći Mundijal, op.a.) i bit će to idealna prilika da se malo družimo, ali i razgovaramo oko onoga šta nas očekuje u Brazilu. Do SP-a je ostalo jako puno vremena i svi imamo obaveze u klubovima, kojima se moramo posvetiti”, rekao je Džeko, naglasivši:  “Od meča protiv Egipta prije svega očekujem jaku provjeru, u kojoj će biti najbitnije da se niko ne povrijedi, i naravno pobjedu, kako bismo dobili na samopouzdanju kao tim.”

(Anadolija)