Zdravlje u TK: Od karcinoma najčešće obolijevaju žene, na bolovanju najviše muškaraca

0
105

Bolesti gornjih dišnih puteva najčeše su kod svih stanovnika Tuzlanskog kantona, bez obzira na dobnu skupinu, ipak djeca su u vrhu statistike. Tako je u prošloj godini, 154.000 djece predškolske, školske dobi i omladine patilo od akutnih infekcija gornjih dišnih puteva i bronhitisa. Odrasle pak osim respiratornih infekcija, najčešće muči visok krvni pritisak i dijabetes.

„Treba reći da 446 505 registrovanih oboljelih uglavnom se vezivalo za primarnu zdravstvenu zaštitu, što čini negdje otprilike 61 posto oboljenja koja su se javljala na području TK. A od ukupnog broja ostvarenih liječenja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, ostvareno je otprilike 14, 35 posto od ukupnog broja bolesnika“, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Od 446 505 oboljelih njih 275.371 bolovali su od respiratornih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, bronhitisa, bronhiolitisa i dorzopatije.

„Ono što posebno brine je i stopa incidence malignih novootkrivenih bolesti na području TK koja je iznosila 779 novootkrivenih oboljenja što je stopa od 175 na 100 000 stanovnika“, tvrdi Hadžiefendić.

Najčešći je karcinom pluća od kojeg su samo u 2016. godini oboljele 144 osobe, a prate ga maligna oboljenja ženskih reproduktivnih organa, kao što su karcinom grlića maternice, tijela maternice i jajnika, od kojih je novootkrivenih 87 žena koje žive u TK. Od 779 novootkrivenih oboljelih od karcinoma u 53 posto slučaja su žene.

Dok su žene vodeće u statistici malignih oboljenja, muškarci su rekorderi u uzimanju bolovanja. Tako je na području Tuzlanskog kantona u 2016. godini, zaključeno ukupno 40.333 bolovanja kod 99.651 registrovane zaposlene osobe, navodi se u analizi Zdravstvenog stanja stanovništa TK u 2016. godini. Bolovanja su u prosjeku trajala 29 dana, a najčešće su otvarana zbog oboljenja koštano – mišićnog sistema, u najviše slučajeva to su bile bolesti kičmenog stuba, te grupe oboljenja disajnog sistema. Vodeći uzroci zaključenih bolovanja preko 42 dana su bolovanja koštano – mišićnog sistema, bolesti vezane za mentalno zdravlje, te bolesti cirkularnog sistema.

„Što se tiče UKC-a Tuzla ostvaren je veliki broj b.o dana, ostvareno je preko 3.360.000 pregleda, urađeno je 27.000 operacija, od čega 20.000 u opštoj anesteziji i 7.000 u lokalnoj“, pojašnjava Hadžiefendić.

I kada se sve sabere i pojednostavi, žene češće obolijevaju od karcinoma, muškarci češće uzimaju bolovanja, ali zbog bolova u leđima na bolovanju je više žena, a kada na sve dodamo statistiku umiranja, muškarci u TK opet vode. Od 3605 umrlih osoba u prošloj godini, najviše ih je bilo iznad 65 godina života, koji su u 70 posto slučajeva umrli od povišenog krvnog pritiska, moždanog udara, srčanog infarkta, zastoja srca i mnogih drugih bolesti kardiovaskularnog sistema.

 

(Haber)