Zbrinjavanje građana ugroženih objekata od prirodne nesreće

Kolegij  načelnika Općine Tuzla usvojio je danas Program zbrinjavanja građana i pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada, zahvaćenih prirodnom nesrećom na području općine Tuzla. Program pomoći će se realizirati u naredne tri godine, a pomoć će moći dobiti svi vlasnici stambenih objekata i članovi njihovih porodičnih domaćinstava koji su imali prijavljeno trajno mjesto prebivališta u nekretnini koja je obuhvaćena ovim programom zbrinjavanja.

Zaključno sa 31.julom 2014. godine evidentirano je 909 stambenih zgrada koje su oštećene usljed prirodne nesreće na području općine Tuzla. Od tog broja 94 objekta su potpuno uništena. Za vlasnike takvih objekata, program zbrinjavanja obuhvata dodjelu lokacije za izgradnju indivudualnog stambenog objekta i troškove urbanističke saglasnosti i odobrenja za gradnju, zatim dodjelu novčanih sredstava za pomoć u obnovi, pružanje pomoći u građevinskom materijalu, plaćanje troškova stanovanja do stvaranja uslova za povratak u vlastitu nekretninu ili dodjela raspoloživih zamjenskih nekretnina općine Tuzla na privremeno korištenje.

„Građani već u septembru mogu očekivati konkurse, jer zakon propisuje javni konkurs i niko mimo javnog konkursa ne može dobiti nikakav vid pomoći. Mi već pripremamo i komisije koje će provoditi javne konkurse, ljudi koji budu nezadovoljni, moći će se žaliti“-istakla je Mediha Nuhbegović, voditelj Programa zbrinjavanja građana.

Zakon o finasiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće FBiH je na snagu stupio 24. jula koji  definiše izvore iz kojih se može realizirati pomoć. Općina Tuzla trenutno raspolaže sa 3,9 miliona KM za pomenute namjene.

CentralnoGrijanje

„Zakon nam je naložio da treba donijeti odgovarajuće odluke o korištenju sredstava posebne namjene što smo i uradili, donijeli smo odluku o prenamjeni sredstava od skloništa u iznosu od tri miliona maraka  uključenih u ovaj budžet“-kazala je Zemira Mujanović, šef Odjeljenje za budžet i finansije Općine Tuzla.

 „Mi smo do sada utrošili blizu dva miliona maraka na interventne mjere za sanaciju klizišta. One avgustovske kiše, koje su bile obilnije od majskih , pokazale su da su ta sredstva pravilno utrošena. Cilj tih sredstava je bio spasiti oko 4000 kuća na padinama Tuzle“-pojasnio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Općina Tuzla je već konkurisala i kod Japanske vlade za dodjelu donatorskih sredstava  za sanaciju četiri velika klizišta u Tuzli, čija je vrijednost oko 1,5 milion KM.  Također se očekuje i pomoć od UNDP-a, ali sa naglaskom na legalne građevinske objekte. Tako su u Općini Tuzla oformljene komisije koje će u narednom periodu pokušati utvrditi stanje da li se i koliko mogu postojeći objekti naknadno legalizovati, kako bi se mogla ostvariti i ova donatorska pomoć.
Inače, za kraj ovog mjeseca planirana je sjednica Općinskog vijeća Tuzla kada će biti riječi o rebalasu Budžeta Općine Tuzla te o navedenom programu zbrinjavanja građana Tuzle.

(RTV Slon / Foto: Objektivno.ba)