Zbog nepostojanja državnog ministarstva poljoprivrede, BiH je izgubila više od milijardu KM

0
173

Već više od tri godine pokušava se napraviti ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, ali to ne želi entitet RS.

Nedavno je državni premijer Denis Zvizdić objavio da BiH godišnje gubi 80 miliona eura, što je oko 160 miliona maraka. To potvrđuju iz organizacija poput Green Councila, koja već odavno upozorava na gubitničku politiku iz RS prema poljoprivrednicima. Za period od 2007. do 2014. poljoprivrednici su izgubili 325 miliona eura besplatnih (grant) sredstava, što je oko 650 miliona KM, piše Patria.

Za period od 2014. do 2020. iz budžeta Evropske unije preko IPA fondova BiH je trebala dobiti 870 miliona maraka.  Od vlasti u BiH se traži da samo oformi jedno državno ministarstvo poljoprivrede, jedan račun na koji bi zatim mogla biti uplaćivana sredstva od IPA fondova iz pretpristupne pomoći. Smatra se da bi poljoprivreda zasigurno doživjela procvat sa tolikim razvojnim sredstvima.

Novi pokušaji političke podvale iz RS

– Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske se protivi fomiranju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH – rekao je danas Stojan Marinković, predsjednik ovog Saveza. Marinković tvrdi da takvo državno ministarstvo ne žele ni brojna udruženja iz Federacije BiH.

U oba entiteta, posebno Federaciji BiH građani jedu najskuplju hranu, koja je evidentno sumnjivog kvaliteta.

Donedavno su poljoprivrednici zajednički tražili sredstva iz IPA fondova i među njima je prednjačio Slavko Injić, predsjednik Udruženja za ruralni razvoj BiH. Slavko Injić je nekada bio vođa poljoprivrednika iz RS.

– Formiranje državnog ministarstva poljoprivrede nije naša fiks ideja nego zahtjev Evropske unije – upozorio je Injić.

Dževad Kovač, vlasnik poznate farme koza iz Mostara i predsjednik Udruženja „Tor“ kaže da svako ko se bavi poljoprivredom želi ministarstvo na državnom nivou.

Bez državnog ministarstva dalje se ne može

– Čini mi se da nema poljoprivrednika koji ne bi, čak i svoja sredstva uložio za uspostavu takvog ministarstva. Sadašnja rascjepljenost na entitete koristi mnogim koji poljoprivredu koriste za pranje novca. Vidimo do koje smo tačke došli da se po dobroj volji ministara može dobiti novac. Verujem iskreno da bi državno ministarstvo poljoprivrede unijelo daleko više reda i omogućilo naš ozbiljniji razvoj – kaže Kovač.

Husein Selimović, predsjednika Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona (SOUP USK) smatra da je potrebno ministarstvo na državnom nivou.

– Ništa se nadalje ne može raditi bez državnog ministarstva poljoprivrede. Prije svega ružno je da smo jedina država bez mogućnosti korištenja IPA fondova. Na sljedećoj tematskoj sjednici Vlade Federacije predložit ćemo tu temu na dnevni red – kaže Husein Selimović.

Svi lideri poljoprivrednih udruženja u Federaciji BiH, s kojima smo razgovarali, smatraju neophodnim formiranje državnog ministarstva poljoprivrede, a većina njih izjave Stojana Marinkovića smatraju novom političkom farsom iz susjednog entiteta.