Završeni temelji trećeg mosta na Bosforu

0
70

Direkcija autocesta Turske je završila radove i kompletirala temelje trećeg mosta na Bosforu, koji će biti završen naredne godine, prenosi Anadolu Agency. Izgradnjom trećeg mosta na Bosforu, Istanbul će se svrstati među svjetske gradove sa najviše mostova.

Kule mosta na evropskoj i azijskoj obali bit će visoke 322, odnosno 318 metara.  Uveliko uslovljeni i vremenskim uvjetima, radovi na izgradnji mosta izvode se 24 sata na dan.

Projekat izgradnje trećeg most na Bosforu, na kojem je angažovano 4.100 ljudi i 608 mašina dizajnom i visinom stubova jednistven je infrastrukturni projekat u svijetu. Most će imati devet saobraćajnih traka i biti veoma otporan na zemljotrese.

Iz Direkcije autocesta navode da je Istanbul jedna od najvećih metropola u svijetu sa veoma gustim saobraćajem, naglasivši kako se svaki dan u tom gradu grade novi kilometri puteva, ali i mostova. Izgradnjom trećeg mosta na Bosforu saobraćaj u Istanbulu će biti prilično rasterećen. Ovaj most će uglavnom koristiti teretna vozila.

Prvi most na Bosforu nosi ime utemeljitelja Republike Turske i prvog predsjednika Kemala Ataturka, drugi most nosi ime osvajača Istanbula “Fatiha Sultana Mehmeda”, a treći most će se zvati “Yavuz Sultan Mehmed”.

(AA)