Završeni peti predsjednički izbori u Makedoniji

0
150

Birališta širom Makedonije zatvorena su u planirano vrijeme, u 19.00 sati. Izborni proces protekao je bez većih incidenata, a prvi preliminarni rezultati se očekuju večeras, javlja reporter Anadolu Agency (AA). Pravo glasa imalo je 1.707.228 građana Makedonije, a prema podacima Državne izborne komisije do 18.00 sati na izbore je izašlo 41,23 posto birača.

Izbori za Makedonce u dijaspori održani su jučer.

Podsjećamo da je albanska partija Demokratska unija za integracije (BDI) pozvala na bojkot izbora. Iz Komisije su također saopćili da na nekoliko biračkih mjesta, u kojima većinu ćine Albanci, građani nisu uopće glasali. Navedeni primjer je općina Kirčovo, u kojoj na 15 biračkih mjesta nije niko glasao.

Aktuelni predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kandidat je vladajuće koalicije VMRO-DPMNE za drugi predsjednički mandat, a pored njega, građani su svoj glas mogli dati kandidatu Socijaldemokratskog saveza Stevi Pendarovskom, kandidatu Demokratske partije Albanaca Ilijazu Halimiju, ili kandidatu Građanske opcije Makedonije Zoranu Popovskom.

Dva kandidata koji zadobiju najveće povjerenje građana u prvom krugu, ići će u drugi krug izbora, koji će biti održan 27. aprila.

Ono po čemu su ovi predsjednički izbori interesantni jeste činjenica da će mogući drugi krug izbora biti održan istog dana kada i prijevremeni parlamentarni izbori. Zbog predizborne šutnje uoči predsjedničkih izbora, u Makedoniji je tokom naredna dva dana na snazi predizborna šutnja i za parlamentarne izbore.

Predsjednički mandat u Makedoniji traje pet godina, a današnji predsjednički izbori bili su peti po redu od 1991. godine, kada je Makedonija proglasila nezavisnost.