Završen protest za Havu Šljivić-Dovadžija

0
79

Završen je protest nekoliko stotina građana Sarajeva, koji su se okupili oko 12 sati u naselju Nedžarići, na mjestu pogibije mlade majke Have Šljivić-Dovadžije (27) kako bi izrazili negodovanje zbog puštanja na slobodu Semira Rastodera (25), koji je 1. aprila u večernjim satima, vozeći automobil velikom brzinom usmrtio tu ženu, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su tokom jednosatnog protesta nosili transparente na kojima piše: “Radite svoj posao ili odstupite sa njega”, “Ubice u zatvor”, “Pravda za Havu i druge žrtve”.

Novinar i aktivista Ismet Bećar kazao je u obraćanju medijima da su okupljeni građani danas iznijeli svoje zahtjeve među kojima je i onaj da se odmah odredi pritvor počinitelju ubistva, a nakon što se dokaže njegova odgovornost, bude izrečena najstrožija kazna.

“Od svih zahtjeva dva su najvažnija i na njima u budućnosti treba i najviše insistirati, a to je da se odmah privede počinilac ovog zlodjela i da se pokrene disciplinski postupak protiv postupajućeg tužioca u uredu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”, kazao je Bećar.

Poručio je da će građani i organizatori skupa insistirati na sprovedbi navedenih zahtjeva, dodavši da institucije ovaj skup ne bi trebale krivo protumačiti.

“Očekujemo da najzad nadležne policijske i sudske institucije preuzmu odgovornost i građanima osiguraju bezbjednost u saobraćaju. Preživjeli smo opsadu grada, preživjeli smo snajpere i tužno je da se danas borimo da preživimo sarajevske semafore”, poručio je Bećar.

Učesnica protesta Mejrem Kapo kazala je da smatra da je jako bitno da se građani okupe u borbi za ono što žele.

“Ne možemo jednostavno gledati kako ginu nevini ljudi, a da se ništa ne poduzima protiv krivaca. Suvišne su riječi, a mislim da trebamo istrajati i iskreno se nadam da će odgovorni odgovarati i na ovom i onom svijetu”, kazala je Kapo.

Prijatelj porodice preminule Have Šljivić-Dovadžija Safet Tabaković kazao je da članovi porodice iz razumljivih razloga nisu mogli doći na proteste.

“Naš Amar (Havin suprug) nije imao snage ni da dođe. Ko je poznavao Havu i Amara zna šta je čovjek u izvornom obliku. To su ljudi koji nikada nikome nisu mislili zlo”, pojasnio je Tabaković. Također, tokom protesta organizovano je i potpisivanje peticije kojom se traži veća zaštita građana u saobraćaju.

Protesti su mirno završeni, a pojedini građani su nakon njih otišli u obližnju džamiju gdje će nakon podne namaza biti upućena molitva za Havu.

(BV)