Završen hitni sastanak u Vladi FBiH

0
115

Nikšić, Zeljković i Lukač pozivaju na mirno rješenje problema

Prije nekoliko trenutaka završen je dvosatni sastanak najodgovornijih ljudi u BiH, koji je sazvao premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom aktuelne situacije u Federaciji BiH, Ovom sastanku su prisustvovali direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije i glavni federalni tužilac, te premijeri, ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari i glavni tužioci Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Nikšić je izjavio žaljenje zbog ove situacije i činjenice da je policajac Bećir Džinić zadobio teške povrede u ovim nemirima.

„Pozivamo građane da snagom argumenata razgovaramo o svim problemima, jer rušenjem, tučom i nasiljem nećemo doći do rješenja. Svako ima pravo na okupljanje, ali niko nema pravo na nasilje. Policija je dužna štititi ljudska prava, štititi sigurnost građana i njihovu imovinu u skladu sa zakonom.

Ostvaren je apsolutni konsenzus, i složili smo se da nadležne policijske i tužilačke strukture moraju da pokrenu postupke utvrđivanja odgovornosti za prekomjernu upotrebu sile i nezakonito ponašanje koje se desilo u ova dva dana. Mi razumijemo obespravljene radnike i građene, stoga također tražimo od tužilačkih i policijskih struktura da nađu odgovorne za privatizacijsku pljačku ovih firmi“, kazao je Nikšić novinarima nakon sastanka.

zeljkovic„Situacija u Sarajevu koja je trebala biti podrška ima zakonitost, ali ne postoje razlozi za atakovanje na imovinu i na policiju. Ovakav nered ne odgovara nikome. Na mene je ovo emotivno uticalo, jer u istom parku u kojem sam spriječio agresora da uđe u grad doživio sam da momci od 17 i 18 godina kamenjem i jajima napadaju zgradu u kojoj sjedim. Danas u Sarajevu nije bio nijedan razlog za ovako nešto, osim solidarnosti koja je opravdana“, istakao je premijer KS Suad Zeljković.

lukac

I Dragan Lukač, direktor FUP-a, se obratio novinarima rekavši: „Policija je u nastalim uvjetima upotrijebila sredstva sile, jer je bila i sama napadnuta. U svim elementima u kojim budu utvrđeni prekršaji poduzeće se odgovarajuće mjere. Apelirao bih da se stanje stvari u društvu ne može mijenjati nasilnim putem. Moramo osigurati da se, na zakonom propisan način, izborimo za prava koja nam                                                               pripadaju.“

(Brzevijesti.ba)