Završen 3. Tuzla Film Festival: Dodijeljene nagrade za najbolje filmove

Nakon više od 100 projekcija, dodjelom nagrada za najbolje filmove u BKC-u Tuzla upriličena je ceremonija svečanog zatvaranja Trećeg Tuzla Film Festival – južnoslovenskog filma.

Nagrade su dodijeljene za četiri kategorije koje su i ranije bile zastupljene: dugometražni, dokumentarni, animirani i kratki, te amaterski film u kategoriji „Snimaj bilo čim“. „Vila TFF“ dodijeljena je za najbolji kratki film „Kutija. Reditelju Jadranu Bobanu dodijeljena je nagrada za najbolji dokumentarni film „Ničiji“. U kategoriji „snimaj bilo čim“ titulu najboljeg ponio je film „Narodna kuhinja“, režisera Dragane Nikolić i Siniše Stojanovića. Treća nagrada pripala je Vuku Mitevskom za najbolji animirani film.Najboljim dugometražnim filmom proglašen je film „Montevideo-vidimo se“, režisera Dragana Bjelogrlića, kojim je u srijedu i otvoren ovaj Film festival.

„Taj film nas je odveo od smijeha do suza i promijenio nas posle gledanja filma“, ističe Srđan Šarenac, filmski autor i član žirija.
Pored ovih nagrada, dodijeljena su i tri specijalna priznanja , među kojima je i dugometražni dokumentarni film „Visoki hrastovi“, režisera iz Crne Gore, čija je premijera prikazana u Tuzli.

„ Nosim pozitivne utiske iz Tuzle. Meni je ovo drugi put. Ja sam prošle godine dolazio sa kratkometražnim dokumentarnim filmom „Dom“. I ove godine sam došao“, kaže Radoslav T. Stanišić, režiser iz Crne Gore.
Iako je finansijska situacija mnogo teža u odnosu na ranije godine, to ipak nije uticalo na kvalitet programa.
„20 dana pred kraj selekcije mi smo dobili 40 mailova zainteresovanih koji su htjeli da pošalju film kod nas iz cijelog svijeta“, napominje  Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

CentralnoGrijanje

Festival je zatvoren intrigantnim dokumentarnim filmom „Lauš“, čijoj je projekciji prisustvovala  autorica filma Branka Bešević-Gajić.
„ Definitivno Tuzla me je osvojila za ceo život. Predivno je sve“, kazala je Branka Bešević-Gajić, autorica filma „Lauš“.

Ove godine na Tuzla Film Festivalu uvedena je i novina internacionalna sekcija, koja nije takmičarskog karaktera, a festivalu su prisustvovali brojni gosti iz Engleske, Australije, Londona, Škotske, Hrvatske, Srbije i mnogih drugih zemalja širom svijeta. Pokrovitelji su Općina Tuzla i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Sponzori festivala su, iozmeđu ostalih, Centralno grijanje Tuzla, Bosanski kulturni centar Tuzla i Dom mladih Tuzla.

(RTV Slon)