Zavodi izdali upozorenje: Vrijeme opasno po zdravlje

0
93

Pojačano strujanje južnog vjetra, koje će tokom vikenda zahvatiti Hercegovinu i zapadnu Krajinu, upalili su narandžasti meteo-alarm, koji nosi opasnost od olujnih udara vjetra, ali i negativnih posljednica po zdravlje građana. Hidrometeorološki zavodi RS i FBiH upozorili su da olujni udari vjetra mogu nanijeti i materijalnu štetu. Pored Hercegovine i zapadne Krajine, ostali bh. gradovi označeni su žutim alarmom, što znači da su podložni potencijalno opasnom vremenu.

“Meteo-alarm se izdaje u standardima. Kod nas granica za narandžasti vjetar iznosi 17 metara u sekundi i generalno taj vjetar pokazuje da se može desiti određena opasnost, lomljenje granja i rušenje dalekovoda”, potvrdila je Milica Đorđević, dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.

Prema njenim riječima, za vikend nam stiže topao vjetar sa sjevera Afrike, zbog čega će u nedjelju temperature dostići čak 20 stepeni Celzijusovih.

“U subotu će maksimalna temperatura iznositi 18, a u Hercegovini su moguće i kratkotrajne padavine. U nedjelju se očekuju značajnije padavine na krajnjem zapadu, a maksimalna temperatura će iznositi i do 20 stepeni”, kazala je Đorđevićeva.

Dodala je da će u ponedjeljak kiša polako prestati, a s njom i vjetar pa će do večernjih časova biti zastupljeno kratkotrajno sunčano vrijeme, kada opet očekujemo padavine. U utorak je moguće kratkotrajno zahlađenje, sa snijegom na planinama.

Pojačano strujanje troplog vjetra, ističe Nebojša Kuštrinović, meteorolog, može negativno uticati na raspoloženje stanovništva.

“U zavisnosti od starosti, pola kao i opšteg zdravstvenog stanja i tegobe koje su uzrokovane vremenskim oscilacijama se razlikuju. Kod zdravih i mladih ljudi, one su i slabije izražene. Najčešće su to umor, promjene rasoploženja, smanjena koncentracija, apatija, poremećaj spavanja”, kazao je Kuštrinović.

Dodao je da se mogu javiti i glavobolje, reumatski bolovi, bolovi na području starih povreda i ožiljaka, nesvjestica, vrtoglavica, kao i srčane tegobe.

“Kod starijih ljudi i hroničnih bolesnika, pored ovih tegoba koje su jače izražene, javlja se i pogoršanje simptoma osnovne bolesti”, pojasnio je Kuštrinović.

Promjenljivo, ali i veoma toplio vrijeme za ovo doba godine napunilo je i ambulante širom BiH. U zdravstvenim ustanovama ističu da je povećan broj pacijenata sa sindromom tzv. toplotne iscrpljenosti.

“Radi se uglavnom o pacijentima koji imaju hronične bolesti. Povećan je broj pacijenata sa proljevom, povraćanjem te onih koji se žale na mišićno-zglobne tegobe”, kažu ljekari.

Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je da im se veliki broj  pacijenata javlja zbog moždanih i srčanih udara, ali i  problema sa plućima.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ističu da imaju povećan broj pacijenata sa povišenom tjelesnom temperaturom i upalom pluća.

“Veliki broj pacijenata javlja se i zbog problema sa niskim krvnim pritiskom. Njima se preporučuje uzimanje što više tečnosti”, kazala je Amela Komilija, dežurni ljekar u Zavodu.

Zbog prisutnosti virusa u zraku, savjetuje ona, potrebno se dijetalno hraniti, provjetravati prostorij. Stariji ne bi smjeli raditi teže fizičke poslove, jer im ovo vrijeme može naštetiti.

Dodaje kako je potrebno često prati ruke i biti udaljen jedan do dva metra od osobe koja je zaražena virusom.

(Vijesti.ba)