Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao preporuke stanovništvu u poplavljenim područjima

Nakon novih poplava koje su pogodile Federaciju Bosne i Hercegovine, stanovništvu se sugeriraprovođenje mjera  kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem vode i hrane, kao i mjere koje se odnose na ličnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja, a koja su izdata u ranijim saopćenjima.

U sklopu nadzora nad zaraznim bolestima pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u pogođenim područjima se ne registrira značajan porast broja slučajeva crijevnih zaraznih bolesti u odnosu na sezonski prosjek.

Mole se aktivisti koji prikupljaju pomoć za stanovništvo na područjima zahvaćenim poplavama i dostavljaju hranu evakuisanom stanovništvu smještenom u kolektivnim prihvatilištima da posebno obrate pažnju na lako kvarljive namirnice i da ne dijele iste jer u većini alternativnih smještaja nemaju mogućnost čuvanja takve hrane (jaja, salama, viršle, svježe meso, sir, jogurt, maslac).

 DDD mjere koje se provode nakon asanacije, mehaničkog čišćenja terena!

 U provođenju preventivnih mjera asanacije (sanitacije) moraju učestvovati: svi građani, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, tj. općenito sve one kojima su dostupne otvorene površine ili nastambe; Obvezna preventivna DDD vrši se sukladno epidemiološkim i sanitarno-higijenskim indikacijama i to u : – Objektima za proizvodnju, skladištenje, promet živežnih namirnica – Objektima za skladištenje.

CentralnoGrijanje

Dojenje i ishrana djece do godine dana u kriznim situacijama

 S ciljem olakšavanja krizne situacije izazvane poplavama na području Bosne i Hercegovine, skrećemo pažnju na važnost dojenja u zaštiti i smanjenju rizika od obolijevanja dojenčadi, te  na potrebu da se dojenje aktivno zaštiti  i podrži. Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe u kriznim situacijama. Majčino mlijeko je higijenski ispravno i sigurno, nutritivno punovrijedno.

Zaštita stanovništva poplavljenih područja

 Poplave s kojima se trenutno suočava Federacija BiH nose niz opasnosti usljed oštećenja vodovodnih i kanalizacionih cijevi, prekida vodosnabdijevanja i dispozicije otpadnih materija, izljevanja kanalizacije, oštećenja električnih vodova, prekinutih  plinskih vodova, povećane opasnosti od ozlijeđivanja,   itd.  Posebno su ugrožene tzv. vulnerabilne grupe,  kao što su djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi, te skrećemo pažnju na strogo provođenje mjera lične higijene.

(RTV Slon)