Zašto zijevamo?

0
96

Najstarija teorija o zijevanju kaže da je ono akcija “usisavanja dobrog vazduha” i izbacivanja “lošeg”.

Ovo nije daleko od teorije u koja je dominirala cijli prošli vijek, a to je da je zijvanje način kojim tijelo traži i obezbjeđuje sebi malo više kiseonika koji nam podiže energiju u tijelu.

Mada iako je široko rasprostranjena ova teorija se pokazala kontradiktornom jer oni kojima je potrebno više kiseonika (ljudi koji vježbaju ili imaju neka ozbiljna medicinska stanja) ne zijevaju više od prosječne osobe.

Zijevanje ostaje pomalo misterija, jer je na listi prioriteta za istraživanje jako nisko, jer od zijevanja niko nije umro – kaže Stiven Platek, profesor psihologije.

Iako medicinska zajednica još nema definitivno rješenje, najčešće vjerovanje je da je zijevanje podstaknutom rastom temperature u mozgu.

– Mozak nije veliki, ali uzima 40 odsto energije našeg metabolizma. I jednostavno se ponekad pregrije, zato moramo da zijevamo – rekao je on.

Temperatura mozga se podiže kada smo umorni, kada nam je dosadno i zbog mnogih drugih okolnosti kao što su visoka temperatura vazduha sobe u kojoj boravimo ili infekcije. Zbog toga nam je potrebno brzo rashlađenje koje postiženo zijevanjem.

Dok zijevamo mišići oko lobanje se kontrakuju i razvuku i mi udahnemo vazhduh. Na taj način hladnija krv pomjera se ka glavi, a toplija se izbacuje iz ovog dijela tijela u druge. Znači, ono podstiče cirkulaciju.

– Takođe, istezanje ruku ili zabacivanje glave unazad dok zijevamo je isto funkcija rashlađivanja, jer hladniji vazduh dođe do našeg pazuha, priprema nam mišiće za akciju i time rashlađuje temperaturu mozga – rekao je doktor, piše Kolektiv.me.

(avaz)