Zašto, ustvari, slavimo 1. maj?

Zašto, ustvari, slavimo 1. maj?

RSD Sloboda

Međunarodni praznik rada obilježava se u spomen na velike radničke proteste u Chicagu 1. maja 1886. kada je u sukobima sa policijom poginulo više radnika, a osmero osuđeno na smrt.

Čitavo je 19. stoljeće bilo obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske dnevnice i radni dan u trajanju od 12, pa čak i 18 sati za odrasle, ali tada i za djecu, doveo je ljude na sam rub snaga, pa su u zemljama razvijenog kapitalizma radnici štrajkovima zahtijevali dostojnije uslove rada i življenja. Štrajkački je pokreti doživio najveći zamah u SAD-u.

Prvog maja 1886. godine u Chicagu je protestvovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenisala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Šta je danas smisao obilježavanja prvog maja? Ima li radničkih protesta i borbe za radnička prava u Bosni i Hercegovini? Umjesto da se radnici koji rade u državnim ustanovama i oni koji rade kod privatnika organizuju i izađu pred Vladu i traže veće plate, uvezan staž i zakone koji će natjerati poslodavce da osiguraju radnike i zakone kojim će se definisati radno vrijeme, 1. maj kod nas podrazumijeva dobar dernek i cjelodnevnu pijanku koja nema veze sa radničkim pravima

(Haber)