Zašto kasni isplata penzija u bankama?

Već mjesecima dolaze u situaciju da čekaju ispred banaka kako bi dobili svoja zarađena primanja i nakon više sati vraćaju se kući bez novca. Pored brojnih nedaća, penzioneri sa područja Tuzlanskog kantona suočavaju se i sa kašnjenjem isplata, a malo je onih kojima je poznat uzrok ove situacije.

 Uvođenje u pravo penzionisanja boraca pod povoljnim uslovima u FBiH dovelo je do kašnjenja isplata penzija posljednjih nekoliko mjeseci. Dugovi na računu Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja su se nagomilali, sve je manji broj zaposlenih osoba, a najveće posljedice snose oni koji preživljavaju od minimalnih mjesečnih primanja, odnosno penzioneri. Da je situacija itekako teška, napominju i iz Saveza udruženja penzionera TK.

„Kad se uzme u obzir da nemamo redovan priliv iz doprinosa, a ne možemo ni imati kod ovakvog broj zaposlenih prema penzionerima, onda je normalno da nema dovoljno sredstava u toku tekućeg mjeseca, da bi penzije bile normalno isplaćivane“, ističe Fadil Kunto, predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera TK.

Kunto dodaje da se svaki mjesec mora uzeti dio novčanih sredstava za doprinose iz tekućeg mjeseca, kako bi se obezbijedila isplata penzija. No penzionerima koji, nakon informacije o početku isplate, satima bezuspiješno čekaju ispred banaka, čak se ne daju ni odgovori na uzrok kašnjenja. Sve što znaju je informacija iz nadležnog Zavoda o datumu početka isplate. Za RTV Slon je nedavno iz Zavoda potvrđeno da će isplata penzija i u narednom periodu trajati više dana, u skladu sa prilivom sredstava u Budžetu. Međutim, kako dodaje Kunto, penzionerima je potrebno reći do kada će biti isplata.

CentralnoGrijanje

„To je takvo stanje i objektivno ljudima treba reći. Lakše će im biti nego da dolaze iscrpljeni, da čekaju gladni, žedni, da nemaju sredstava da se vrate svojim kućama i mislim da se taj problem mora prevazići“, dodaje Kunto.

Na adrese penzionera mjesečna primanja dolaze sa zakašnjenjem, a svaki mjesec isplata se oduži i više od sedmicu dana. Uzrok ovakve situacije je već trebao biti riješen. Gledano u novcima, riječ je o dugu na računu Zavoda penzijsko-invalidskog zavoda većeg od 77 miliona maraka koji se odavno vuče a koji je, prema obećanju datom penzionerima, već odavno trebao biti isplaćen. No, ostalo je samo na obećanju. Iz Saveza udruženja penzionera TK ističu da će u narednih mjesec dana imati tačno definisane stavove i zahtjeve, kako bi se pokušalo što više uticati na rješavanje postojeće situacije. No, po svemu sudeći, velikom broju penzionera čekovi će se i dalje dijeliti odmah, dok će na novac mnogi čekati danima.

(RTV Slon)