Zašto je Ukrajina važna Rusiji i Europi?

Ukrajina je važna i za Moskvu i za Bruxelles. Smještena je tačno između Europske unije i Rusije. S površinom većom od 600.000 kvadratnih kilometara druga je po veličini država Evrope.

Ukrajina je prezadužena, korupcija je vrlo raširena, a zemlja je sada na rubu građanskog rata. Zašto je tako važna i Evropi i Rusiji i kakav je omjer snaga u samoj Ukrajini?

Od 46 miliona stanovnika više od 17 posto su Rusi – najveća manjina.

Uz to važna je zbog energetike. Ta zemlja je ovisna o ruskom plinu, ali ne samo ona. Preko Ukrajine idu i glavni pravci kojima plin iz Rusije stiže u Evropu. Kada se isključi plin Ukrajincima, nemaju ga ni Nijemci ni Francuzi.

“Zajedno s Njemačkom razmotrit ćemo što želimo učiniti. Mogućnost sankcija na nivou Europske unije je prvo što pada na pamet”, rekao je Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova.

Koliko je ustvari Ukrajina podijeljena pokazuju i rezultati posljednjih parlamentarnih izbora. Industrijski istok tradicionalno je orijentiran prema Rusiji. Na izborima su glasali za Janukovičevu prorusku stranku Regija.

CentralnoGrijanje

Zapad zemlje naklonjeniji je Evropi, glasaju za proevropske stranke. Međutim u tom dijelu zemlje uporište je krajnje desnice. A analitičari upozoravaju kako zemlji prijeti upravo rast nacionalizma.

U parlamentu to izgleda ovako: 204 mjesta su Janukovičeve Stranke regija, 90 mjesta stranke Julije Timošenko, 42 Udara Vitalija Klička, 36 Slobode – krajnje desnice i 32 zastupnika su iz redova komunista.

“Narod kao izvor vlasti izvršit će pritisak na svoje predstavnike tako da se odluke o izmjenama ustava donesu u parlamentu”, poručio je Oleg Tjahnibok, čelnik “Slobode”.

Opozicione stranke zajedno marširaju protiv Janukoviča. Od komunista, skinheda do liberala. Ne povezuje ih ništa osim želje za rušenjem aktualne vlasti, prenosi Dnevnik.hr.

(FENA)