Vijećnici OV Tuzla izrazili nezadovoljstvo povodom oslobađanja Novaka Đukića (FOTO)

0
69

U Bosanskom kulturnom centru  Tuzla u toku je 14. redovna sjednica Općinskog Vijeća Tuzla koja je počela  sa radom u 10:00 sati.

Na samom početku sjednice upriličeno je polaganje svečane zakletve novoizabranih zamjenika Općinskog pravobranioca.

Nakon toga sjednica Općinskog vijeća nastavljena je tematskom sjednicom čija je tema oslobađajuća presuda Novaka Đukića. Općinsko vijeće oštro osuđuje oslobađajuću presudu za ratnog zločinca te smatra da će njegovim osobađanjem doći do njegovog bjekstva.

Postavlja se pitanje kako riješiti uznemirenost građana Tuzle?!

“Ovakva situacija se nije nikada  dogodila u historiji ove države. Da li su svjesni da ako Novak Đukić bude pušten na slobodu i pobjegne , građani više nikada neće imati povjerenja u pravdu? Sud mora misliti kakve će biti posljedice ove odluke za budućnost te  kako može biti da su žrtve pod zemljom a ubica na slobodi”, naveo je između ostaloga načelnik  Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Imamović u ime građana  Tuzle apeluje Sudu BiH da ne donose odluku kojom će omogućiti ratnom zločincu Novaku Đukiću da pobjegne.

Istog mišljenja je i Malikić Nedžad, predsjednik Kluba vijećnika NSRzB, te postavlja pitanje da li postoji mogućnost organizovanja mirnih protesta. Mišljenja je kao i ostali vijećnici da je sve smišljeno te da se ovaj zločin negira.

“Istina je da ne smijemo osporiti djelovanje Suda, ali nije istina da ne smijemo pričati o tome. Smijemo pričati o pogreškama Suda. Kako je moguće da sudije ne mogu odgovarati za odluke koje donose a donose ih u skladu sa svojim stavovima? Strašno”, istakao je Mirnes Ajanović.

Sabahudin Imamović: ” Istina je da treba imati povjerenja u pravosuđe ali to trenutno nije slučaj. Ustavni  sud  je do sada ukinuo deset presuda a Sud BiH  oslobodio šest osoba koje su nakon oslobađanja dočekane kao heroji.  Trebamo uputiti ne apel već zahtjev da se  Đukić, ne samo zadrži u pritvoru već da se već jednom prestane sa ponižavanjem žrtava minulog rata. “

Tematska sjednica zaključena  je sa zaključkom da se svim domaćim i svjetskim medijima te svim institucijama u Bosni i Hercegovini pošalje apel o nezadovoljstvu presudom te da svijet bude upoznat sa nepravdom koja se čini građanima Tuzle.

Uskoro ćete na našem portalu biti u prilici pogledati cjelovit snimak sjednice Općinskog vijeća Tuzla.

(Objektivno.ba)