Zapečeno pileće bijelo meso sa šampinjonima

Zapečeno pileće bijelo meso sa šampinjonima

RSD Sloboda

Odlična kombinacija, pilećeg bijelog mesa, šampinjona i bešamel umaka.

Sastojci:

– 500 g pilećeg bijelog mesa

– 400 g svježih šampinjona

– sol, papar

Bešamel sos:

– 30 g maslaca

– 1 žlica brašna

– 300 ml mlijeka

– 100 g kiselog vrhnja

Priprema:

Bijelo meso nasjeći na tanje šnicle, pa ih onda blago izlupati tučkom za meso i malo posoliti. Onda svaku šniclu propržiti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.

Šampinjone posoliti i popariti, pa izdinstati na ulju na kojem se pržilo meso.

Bešamel sos ćete napraviti tako što ćete rastopiti maslac, pa dodati žlicu brašna, sipati mlijeko, a kada počne ključati, skinuti sa šporeta i dodati i kiselo vrhnje.

Vatrostalnu posudu namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama, a onda stavljati red bijelog mesa, pa red pečurki, pa preliti bešamel umakom. I tako raditi dok se ne potroše svi sastojci.

Na kraju, odozgo narendati kravlji sir i staviti u pećnicu da se zapeče 20 minuta na umjerenoj temperaturi.

Dobar tek!

(N1)