Zaoštrava se kampanja u Srbiji: Dačić traži i predsjedničke izbore

Vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i premijer tehničke vlade Ivica Dačić ocijenio je da su, uz prijevremene parlamentarne izbore, potrebni i pokrajinski izbori u Vojvodini, ali i uskoro i predsjednički izbori u Srbiji, izvjestili su u nedjelju srbijanski elektronski mediji s konvencije socijalista u Novom Sadu. Dačić je istaknuo kako se koalicija socijalista, stranke umirovljenika i Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS), na čijem je čelu, zalaže za promjene i reforme, ali ne reforme na štetu građana “koje će pojesti ljude”.

“Hoćemo promjene i reforme, ali ne takve koje će pojesti ljude i nakon kojih će veliki broj građana ostati bez posla i bez penzija”, istaknuo je Dačić i pozvao birače da “glasuju za politiku koja je vratila ugled Srbiji u svijetu”.

“Poštujmo sami sebe. Srbija – kakva god da je – za nas je najljepša i najbolja zemlja na svijetu. Srbija mora ići ka EU i svako tko drukčije kaže – laže. Oduvijek sam bio nacionalist, ali nisam samoubojica i neću voditi narod da bije glavom o zid. Samo se budala dvaput sapliće na isti kamen”, rekao je Dačić na konvenciji socijalista u novosadskoj sali “Spens”.

Dačić je istaknuo da se u Srbiji sve promijenilo, te su stoga potrebni izbori i na nivou Vojvodine, ali i “ne sada, ali u narednom periodu i predsjednički” izbori. Šef socijalista naglasio je da se na srbijanskoj političkoj sceni “svi poznaju već 20 godina” pa je teško da će netko tokom ove izborne kampanje promijeniti mišljenje.

CentralnoGrijanje

Dačić je istaknuo i da “Srbija ide ka EU, ali da je vjerna i prijateljima i braći koji je podržavaju”, te da je saradnja s Rusijom u najboljem interesu države. Prijevremeni parlamentarni izbori raspisani su za 16. marta, a predizborna kampanja počela je 29. januara.

Uz vladajuću Srpsku naprednu stranku(SNS) Aleksandara Vučića i socijaliste (SPS) Ivice Dačića, za 250 mjesta u srbijanskom parlamentu u utrci su vodeća opoziciona stranka Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa te Nova demokratska stranka (NDS) bivšeg predsjednika Srbije i donedavno šefa DS Borisa Tadića, Demokratska stranka Srbije (DSS) nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije i premijera Srbije Vojislava Koštunce, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, stranke manjina, te manje utjecajne političke grupe.

(Fena)