Žana Novaković nosit će zastavu BiH na otvaranju Olimpijade u Sočiju

Skijašica Žana Novaković nosit će zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, 7. februara ove godine.

Odluku o nositelju državne zastave čelnici Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH) donijeli su na jutrošnjem vanrednom sastanku kojem je prisustvovalo i pet trenera bh. takmičara ZOI-a u Rusiji, a nakon što se Izvršni komitet na sjednici u utorak nije uspio usaglasiti o ovom pitanju.

U OK BiH su danima bili podijeljeni u vezi s tim ko će nositi zastavu. Koplja su se lomila između Žane Novaković sa Pala, za koju su bili funkcioneri iz Republike Srpske i Igora Lajkerta iz Zenice, kojeg su favorizirali čelnici iz Federacije BiH.

CentralnoGrijanje

Na kraju je odlučeno da Novaković nosi zastavu na otvaranju Olimpijade, dok će na defileu zatvaranja zastavu nositi takmičar koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju. BiH će na najvećoj smotri zimskih sportova u svijetu od 7. do 24. februara predstavljati pet sportista. To su u alpskom skijanju Žana Novaković, Igor Lajkert, Marko Rudić te Mladen Plakalović (skijaško trčanje) i Tanja Karišić (skijaško trčanje i biatlon).

Novakovićeva i Rudić nastupit će u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom), dok će Lajkert voziti sve (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust). Sa njima će, uz vođu bh. tima Saida Fazlagića, u Rusiju putovati i pet trenera. Sportska ekspedicija BiH u Sočiju ukupno će brojati 11 članova.

 

(AA)