Zahvaljujući postupku doniranja organa spašeni životi tri pacijenta

U toku noći sa 01. na 02. septembar u UKC – u Tuzla, nakon dvogodišnje pauze obavljena je 15. kadaverična transplantacija organa. Nakon utvrđivanja moždane smrti po usvojenim protokolima, ljekari Kantonalne bolnice Zenica obavjestili su eksplantacijski tim iz Tuzle da imaju potencijalnog donora, te su uz upotrebu metoda koje se koriste u tom postupku i uz pristanak porodice uzeti jetra, bubrezi i rožnice.

„Definitivno opredjeljenje Kliničkog centra Tuzla je da usvaja nove metode i tehnike i da radi naprednu medicinu, a svakako naprednije medicine od transplantacije organa ne može biti“, izjavio je doc.dr. Nešad Hotić, direktor JZU UKC Tuzla.

Ovo je prvi put da su kantonalne bolnice uzele učešće u utvrđivanju moždane smrti koja je neophodna da bi se moglo pristupiti eksplantaciji organa što doprinosi razvoju transplantacijske medicine i stvara mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života pacijenata.

„Ako krenemo tim putem da imamo dobru eksplantacionu bazu mi ćemo sigurno imati puno više uspjeha i puno više posla“, kazala je prof.dr. Mirsada Prašo, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC –a Tuzla.

Transplantirana je jedna jetra, dva bubrega i dvije rožnice.

„Sav intraoperativni tok kod svih  pet operacija je prošao uredno. Rani postoperativni tok je također uredan, svi pacijenti su stabilni, svjesni kontaktibilni i mi smo zadovoljni“, izjavila je dr. Fatima Iljazagić, koordinatorica tima za transplantacije UKC –a Tuzla.

Postupak utvrđivanja moždane smrti je nepogrešiv skup medicinskih testiranja i provjera i nakon što se utvrdi moždana smrt slijedi razgovor sa porodicom čiji pristanak je neophodan da bi se izvršila eksplantacija organa.

„Naravno dugujemo veliku zahvalnost onima koji su dali pristanak za kadaveričnu transplantaciju, jer ovo je prvi put nakon dvije godine da smo imali mogućnost da napravimo kadaveričnu transplantaciju“, izjavio je  prof. dr. Zijah Rifatbegović, koordinator tima za multiviscelarne kadaverične transplantacije.

U BiH donorska mreža je nedovoljno razvijena a stanovništvo slabo informisano o značaju darivanja organa, zbog čega je broj obavljenih kadaveričnih transplantacija mali u osnosu na broj pacijenata koji imaju potrebu za transplantacijom organa.

CentralnoGrijanje

„Ipak sa ovom transplantacijom, odnosno, sa ovom donacijom organa tri života su spašena. Pozivam sve one koji imaju uticaja da apeluju da se širi taj pozitivan val donorstva organa u našoj zemlji“, poručio je mr.med. sci Mustafa Bazardžanović, urolog.

Uspješnost transplantacije mjeri se po reakciji tijela na usađeni organ.

„Nemamo ni znakova akutnog odbacivanja, niti imamo znakova primarne disfunkcije, odnosno da nam ta jetra ne radi odmah po presađivanju. Jako smo zadovoljni ovim tokom i nastavljamo dalje sa redovitim praćenjem“, kazao je doc. dr. Nermin Salkić, koordinator tima za transplantaciju jetre.

Zahvaljujući donaciji bubrega spašeni su životi dva pacijenta koji se na hemodijalizi nalaze šest i osam godina.

„Da najbitnije parametra koje mi pratimo su više nego zadovoljavajuća  i svi parametri bubrežne funkcije se normaliziraju“, kazao je prof. dr. Emir Hodžić, načelnik Klinike za interne bolesti.

U Klinici za očne bolsti UKC –a Tuzla do sada je urađeno 12 transplantacija rožnica i one se već sada smatraju rutinskim postupkom.

„Što se tiče pacijenata, nakon rutinskih pregleda, ti pacijenti bi već mogli ići kući“, rekao je prof. dr. Vahid Jusufović, načelnik Klinike za očne bolesti UKC –a Tuzla.

Transplantacijska medicina jedan je od najsavremenijih načina liječenja bolesnika, kod kojih je iz bilo kojih razloga došlo do nepovratnog zakazivanja funkcije pojedinog, za život potrebnog organa.  Kadaverična transplantacija u BiH prvi put je urađena u UKC – u Tuzla u junu 2006. godine.

(RTV Slon)