Zahtjevi “Udara” i “Revolta”: Nova Bosna i Hercegovina

0
79

Grupa građana Udar i Revolt, u manifestu “Nova Bosna i Hercegovina” zahtijeva fundamentalne promjene u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku u BiH.

“Stanje u državi je katastrofalno. Narod živi na rubu egzistencije a poredak države uspostavljen Dejtonskim sporazumom je neodrživ”, navedeno je.

Ovi građani zahtijevaju oslobađanje mirnih protestnika iz zatvora, ostavku premijera  Hamdije Lipovače, reviziju ušteđevine funkcionera stečene na funkcijama, reviziju davanja ministarstava poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama, pojedincima i retroaktivno oduzimanje nelegalno dodijeljenih sredstava.

Traže i smanjenje plata političarima na apsolutni minimum sve dok država ne postigne cifru od deset posto nezaposlenih, reviziju budžeta na svim nivoima, uspostavu antikorupcijske policije.

Uvođenje većih poreza na uvozne artikle osim na one koji se ne mogu proizvoditi na domaćoj teritoriji te promocija domaćih proizvoda, također su na listi zahtjeva.

Ovi građani traže besplatno zdravstveno osiguranje za sve državljane te izglasavanje propisa o obaveznom izlasku na izbore.

 

(Fena)