Zagreb: Kamatna stopa za kredite u francima proglašena nezakonitom

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je drugostepenu presudu u slučaju “Franak” kojom je, prema nezvaničim informacijama, kamatna stopa za kredite u francima proglašena nezakonitom.

Portparol Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je za medije da je Građanski odjel pred kraj radnog vremena danas donio pravomoćnu presudu.

 Ali o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može govoriti dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku.

  I koordinatorica Udruženja “Franak” Katarina Lucić danas je rekla da je Udruženje dobilo informaciju kako je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, no da su sve informacije koje su dobili, neslužbene.

 “U ovom trenutku sve informacije koje smo dobili su neslužbene. Mi smo dobili informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali ne možemo to potvrditi jer nismo još dobili odluku Vrhovnog suda na uvid. U kontaktu smo s advokatskim timom. Čim budemo imali više informacija obratiti ćemo se članstvu i javnosti. Nažalost, u ovom trenutku vam ne možemo reći ništa konkretno. Ono što možemo reći da smo pripremljeni na sve moguće varijante”, izjavila je večeras za Dnevnik Nove TV koordinatorica Udruženja “Franak”.
“Ukoliko presuda zaista bude takva kako se nagađa, mi ćemo ići vrlo vjerojatno u ustavnu tužbu’, dodala je Lucić.

Odluka Vrhovnog suda je odaslana i bit će objavljena nakon što je zaprime stranke.

Visoki trgovački sud prihvatio je u julu prošle godine dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF je preinačen i odbijen za sve tužene banke.

Godinu ranije sudac zagrebačkog Trgovčkog suda Dobronić presudio je u korist udruge “Potrošač”, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna,
Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

(Onasa)