Zaboravite Džeku i Pjanića, ovo će biti glavni igrač Zmajeva u Brazilu

Ako vam trebaju golovi, tu je Edin Džeko.

Ako vam treba kvalitetan vezni igrač, Miralem Pjanić je taj.

Za solidnog golmana trebate Asmira Begovića.

Svi ti igrači su sinonim za kvalitetu na svojim pozicijama, ne samo u reprezentaciji Bosne i Hercegovine već i globalno.

Ali, šta je sa onim nerazvikanim igračima koji na terenu odrade sav prljavi posao i ne dobiju pohvale kakve zaslužuju?

U Bosni i Hercegovini taj je igrač Haris Medunjanin, kojeg selektor Safet Sušić obožava, a za to ima jako dobre razloge.

Vidite, Bosna i Hercegovina baš i nema kompletan tim. Kako Sušić često napominje, mi smo jaki ako su svi naši najvažniji igrači zdravi i spremni.

Ako samo jedan nedostaje, upadamo u probleme. Ono što najviše zabrinjava jeste da je Medunjanin naš jedini defanzivni vezni, a, ono što je još čudnije, on se mnogo bolje snalazi u ofanzivnim ulogama.

Igrajući za AZ Alkmaar, Sparta Rotterdam, Real Valladolid, Maccabi Tel Aviv i Gaziantepspor, Medunjanin je uvijek igrao mnogo ofanzivnije, nego defanzivnije.

Ali, u reprezentaciji BiH, njegova je misija blokiranje protivničkih napada, a u tome je postao dosta dobar.

Da, nekada se lijepo vidi da mu nedostaje brzine i agilnosti, ali on to nadoknađuje snagom i sposobnošću da precizno pred loptu.

CentralnoGrijanje

Pa, zašto Sušić onda voli da ga koristi u toj ulozi?

Možemo raspravljati o tome da li ga selektor BiH voli kao osobu, kao disciplinovanog fudbalera, ali definitivno tu ima više od toga.

Sušić voli tehnički potkovane fudbalere, sa stilom, a Medunjanin je upravo to. Daleko je od tipičnog robusonog defanzivnog veznjaka, može se brzo transformisati u napad, a protivnički golmani često osjete posljedice njegovog razornog šuta ljevicom. U Medunjaninu, praktično, imate dva igrača u jednom.

Šta je sa drugim opcijama?

Elvir Rahimić je sa 37 godina na leđima ostario, a Adnan Zahirović otkako je došao u Bochum i nema baš najsvijetlije trenutke u svojoj karijeri.

Sušić baš i nema nekog izbora nego da Medunjanina stavi na ključnu poziciju koja veže odbranu i napad.

Igrač Gaziantepspora će biti fudbaler na kojeg treba obratiti pažnju na Svjetskom prvenstvu, pogotovo protiv Nigerije i Irana.

Medunjanin je svejstan svoje odgovornosti u ekipi, ali Sušić bi trebao naći još jednog igrača koji bi mogao igrati pokraj njega u defanzivi.

Jači protivnici, smatra Sušić, iskoristiće taktički igru sa samo jednim defanzivnim veznim.

Medunjanin je navikao na tako naporan rad, ali Brazil će ponuditi poseban izazov.