Za zapošljavanje osoba s invaliditetom 27 miliona KM

Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini osigurala je 27 miliona maraka za projekte zapošljavanja osoba s invaliditetom u našoj zemlji.

Ovo je jučer potvrdio Andre Šaler (Schaller), ambasador Švicarske u BiH, na promociji publikacije “Mi smo tu”, Fondacije za socijalno uključivanje u BiH.

Analiza stanja

Publikacija ”Mi smo tu” predstavlja analizu stanja svih osoba s invaliditetom i mogućnosti njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja.

Ranka Ninković-Papić, direktorica ove fondacije, istakla je da osobe s invaliditetom čine deset posto populacije BiH te da su najugroženija kategorija, bez obzira na brojne usvojene konvencije i strategije.

CentralnoGrijanje

– Nadamo se da će analiza, presjek stanja osoba s invaliditetom dati konkretne rezultate te situaciju promijeniti nabolje. Oko dvije trećine osoba s invaliditetom je blizu ili ispod linije siromaštva – istakla je Ninković-Papić.

Javni konkursi

Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra Ministarstva rada i socijalne politike FBiH i autor dijela publikacije, kazao je da je zapošljavanje ključni segment kako zdravih osoba, tako i osoba s invaliditetom.

– Tokom protekle dvije godine zaposleno je blizu 300 osoba s invaliditetom putem javnih konkursa – dodao je Jonjić.

(Avaz.ba)