Za Prvi maj oblačno vrijeme sa kišom

0
126

Prema podacima FMZ-a vremenske prilike koje nas očekuju za prvi maj, međunarodni praznik rada, nisu povoljne. Naime, u nedjelju će biti nestabilno vrijeme sa većom količinom padavina. Stabilizacija vremena u Bosni i Hercegovini očekuje se završetkom prve sedmice maja.

Snijeg i niže temperature u proteklim danima dale su nagovijestiti da su šanse za povoljne vremenske prilike tokom praznika, male. Početak posljednje sedmice aprila počeo je sa snijegom i kišom. I u narednim danima očekuje nas slično vrijeme. Maksimalna dnevna temperatura do kraja ove sedmice dosegnut će 18 stepeni. To će usloviti da prvog maja bude oblačno vrijeme.

“Drugog dana vikenda, za prvi maj, očekuje se nestabilno vrijeme sa većom količinom padavina koje bi mogle biti nešto izraženije na jugu naše zemlje. Temperature će biti bez bitnih promjena, kretat će se do 20 ili 22 stepena. To će biti maksimalna temperatura”, istakao je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ni prva sedmice maja neće biti obilježena povoljnim vremenskim prilikama.

“Početak sljedeće sedmice proći će bez padavina, uz maju do umjerenu oblačnost. Sredinom sedmice očekujemo novi val padavina, u obliku kiše. Intenzivnije padavine bi mogle da budu u sjevernim i istočnim područjima”, kazao je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Stabilnije vrijeme može se očekivati prema prognozama meteorologa tek krajem prve sedmice maja, kada bi maksimalne temperature trebale dostići 22 stepena.