Za mobitele o trošku države imaju više od 70.000 KM

RSD Sloboda

Drastično smanjiti limite u Parlamentu BiH

Prema prijedlogu poslanika Naše stranke i Nezavisnog bloka, predsjedavajući i dopredsjedavajući oba doma imali bi maksimalno stotinu umjesto sadašnjih 500 KMČelnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, šefovi njihovih kabineta, šefovi klubova i članovi kolegija Sekretarijata imaju na raspolaganju više od 70.000 KM godišnje za pokriće računa mobilnih telefona o trošku države.

RMU Banovići

Ne zasjeda

Pravo na ovu vrstu troška imaju i savjetnici čelnih ljudi Predstavničkog doma i Doma naroda, kao i vozači. Imaju i šefovi parlamentarnih komisija koje, u ovom slučaju nasreću, nisu formirane.

S obzirom na visoke iznose koje imaju na raspolaganju za mobilne telefone, a imajući u vidu i da je Parlamentarna skupština blokirana i ne zasjeda, upućena je inicijativa za izmjenu Pravilnika o korištenju mobilnih telefona u Parlamentarnoj skupštini BiH. Izmjene je tražio Klub poslanika Naše stranke i Nezavisnog bloka. Oni predlažu drastično smanjenje iznosa za mobilne telefone.

Tako bi, prema njihovom prijedlogu, predsjedavajući i dopredsjedavajući oba doma imali maksimalno 100 umjesto sadašnjih 500 KM mjesečno za troškove mobilnih telefona.

Šefovi klubova zastupnika i klubova naroda imali bi 50 KM umjesto sadašnjih 150 KM, koliko i predsjednici parlamentarnih komisija, te i parlamentarni vojni povjerenik. Predloženo je da, umjesto 100, šef kabineta člana kolegija može potrošiti 30 KM, koliko i vozači, koji sada imaju limit od 50 KM.

Bespotreban odljev

– U današnja vremena može se i besplatno komunicirati, a treba imati na umu i da svaki svaki klub u kancelariji ima fiksni telefon. Uostalom, sada nema ni sjednica. Ovo je bespotreban odliv novca iz budžeta. Zar treba neko da ima pravo na 6.000 KM troškova mobilnog telefona godišnje – kazala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

No, za sada ova inicijativa ostaje tek ideja, jer niko ne zna kada će Parlament BiH uopće i zasjedati.

Uputili smo poslaničko pitanje o troškovima korištenja mobilnog telefona i dobili odgovor da su za osam mjeseci poslanici, delegati i uposleni u Parlamentu BiH na mobilne telefonepotrošili 12.000 KM, kazala Marinković-Lepić
Kome bi se ukinulo plaćanje
Prema inicijativi, plaćanje telefona iz džepova poreznih obveznika bilo bi ukinuto članovima kolegija Sekretarijata te savjetnicima članova kolegija domova,piše Avaz

Oni trenutno imaju pravo na račun poreznih obveznika potrošiti mjesečno 150, odnosno 60 KM.

(Avaz)