Za koga su navijali Hitler, Staljin i Gaddafi?

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu, pa su tako i neki od najvećih svjetskih diktatora bili veliki fudbalski fanatici, piše srbijanski Kurir.

Iako ih historija pamti po stvarima koje nemaju mnogo veze sa sportom i oni su bili veliki simpatizeri svojih klubova.

Međutim, to su navijači koje ni jedan klub na svijetu ne želi.

Pogledajte prvi tim najvećih svetskih diktatora koji su ujedno bili i veliki fudbalski navijači.

Adolf Hitler – Schalke 04

Firer je navodno bio veliki ljubitelj Schalke. Ovaj njemački klub je u to vreme osvojio čak šest titula prvaka Njemačke.

Gaddafi – Liverpool

Pukovnik Gaddafi je navodno bio navijač Liverpoola. U prilog ovoj priči ide tvrdnja da je u njegom skrovištu pronađena krigla sa grbom tog kluba.

Osama Bin Laden – Arsenal

Prvi čovjek Al Kaide bio je veliki fan Arsenala. On je zavolio tobdžije još kao tinejdžer i nekoliko puta je gledao njihove mečeve na “Highburyju”.

Benito Musollini – Bologna

Ovaj italijanski fašista bio je navijač Bologne. Nakon što je došao na vlast ovaj tim je osvojio šest šampionskih titula u Italiji.

Josif Staljin – Dinamo Moskva

CentralnoGrijanje

Dinamo je osnovan od strane jednog od najlojalnijih Staljinovih ljudi. KGB je uspješno vodio klub nekoliko decenija. Nakon poraza SSSR od Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1952. godine Staljin je bio toliko bijesan da je naredio da se cijeli tim raspusti.

Idi Amin – Hayes

Idi Amin, diktator Ugande, postao je veliki navijač ovog kluba nakon petnaestogodišnjeg boravka u britanskoj vojsci. Bio je impresioniran pričama koje je slušao o ovom engleskom klubu.

Nikolae Čaušesku – Steaua

Rumunski klub je zapravo bio u vlasništvu vojske prije revolucije 1989. godine. Steaua je zahvaljujući pomoći politike uspijela da osvoji šest šampionskih titula, titulu prvaka Evrope, kao i da postavi rekord sa 104 utakmice bez poraza.

Ki Jong Un – Sonbong

Apsolutni vladar Sjeverne Koreje Kim Jong Un mnogo više voli košarku, ali gleda i fudbal. Njegov omiljeni klub je Sonbong. To je ekipa koji su osnovali radnici i seljaci, a Kim Jong Un im je toliko lojalan da ih je bodrio samo dan nakon što je pogubio svoju devojku.

Francisco Franco – Real Madrid

General Franko je bio veliki navijač Real Madrida. Njemu nije smetalo čak ni to što je Real poznat kao “Kraljevski klub”. Franko je direktno uticao i na to da legendarni Alfredo Di Stefano svojevremeno pređe u Real, a ne u Barcelonu.

Sadam Husein – Dundee

Bivši predsjednik Iraka Sadam Husein navijao je za škotski Dundee. Pored reprezentacije Iraka, koja je skupo plaćala svoje neuspjehe, Sadam je bio veliki fan ove škotske ekipe.

Fidel Castro – Arsenal

Nekadašnji predsjednik Kube Fidel Castro takođe je navijač londonskog Arsenala. Kastro navodno ima i dres Arsenala sa svojim imenom.