Za i protiv izmještanja urne Nikole Tesle

0
90

Pokret “Spasimo nauku” saopštio je danas da se protivi najavljenom premještanju urne Nikole Tesle iz istoimenog muzeja u portu hrama Svetog Save u Beogradu, jer smatra da je dogovor o tome postignut u jeku političke kampanje, kao i da se ime velikog naučnika zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.

Oni podsjećaju da se urna Nikole Tesle nalazi u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine i da je potpisivanje sporazuma između Srpske pravoslavne crkve /SPC/, Privremenog vijeća Beograda i Vlade Srbije “pravno i etički problematično”.

Pokret “Spasimo nauku”, koji okuplja naučnike sa više fakulteta i instituta, uključujući i Institut za fiziku, poziva javnost Srbije da ne dozvoli premještanje urne Nikole Tesle.

Udruženje Srba iz Hrvatske smatra da je ovaj sporazum za svaku pohvalu jer će, kako su saopštili “veliki Tesla konačno dobiti tretman koji zaslužuje”.

Sporazumom, koji je 28. februara potpisan u Patrijaršiji SPC, predviđeno je da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle budu premješteni iz Muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu hrama Svetog Save, gdje će mu biti podignut i spomenik.

(Srna)