Za 20 godina Velikoj Britaniji prijeti ledeno doba

0
16

Istraživanjem modela Sunčeve aktivnosti čiji je uzrok magnetno polje predviđa se da će se rijeka Temza za dvije decenie zamrznuti, kao i da Velikoj Britaniji prijeti malo ledeno doba, tvrde eksperti.

Malo ledeno doba koje bi dovelo do zamrzavanja velikih rijeka moglo bi da pogodi Britaniju za manje od dvije decenije, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Velikoj Britaniji i Rusiji.

Matematički model Sunčeve magnetne aktivnosti pretpostavlja da bi temperatura mogla da počne da opada od 2021. godine ističući da bi do 2030. bilo moguće klizanje na Temzi, piše “B92“…

Tim istraživača predvođen profesoricom matematike Valentinom Zarkovom sa Univerziteta Nortumbrija je na osnovu radova kolega iz Moskve predvidio kretanje dva magnetna talasa koje stvara Sunce.

Na osnovu dobijenih rezultata, naučnici pretpostavljaju da će doći do naglog opadanja intenziteta magnetnih talasa u tri solarna ciklusa s početkom 2021. godine, u trajanju od 30 godina.

Zarkova navodi da se ovaj model za 97 posto poklapa sa prethodnim malim ledenim dobima koji su zahvatili ovu oblast. Međutim, ona upozorava da se njihovo istraživanje ne može koristiti kao dokaz da će do toga zaista doći, a kao jedan od razloga navodi globalno zagrijavanje.

“Nadam se da globalno zagrijavanje neće spriječiti nastupanje malog ledenog doba, dajući čovječanstvu šansu da za 30 godina riješi problem zagađenosti“, ističe profesorica.

Ona upozorava da bi takvo stanje moglo da traje sve dok se ponovo ne aktiviraju magnetni talasi 2050. godine.

“Do tada moramo pripremiti sve na Zemlji za sljedeću solarnu aktivnost“, dodaje Zarkova.

(Haber)