www slavi 25. rođendan

0
97

Globalni sistem međusobno povezanih kompjuterskih mreža, poznat kao internet, prije 25 godina bio je sasvim drugačiji nego što je danas, a zahvaljujući zamisli koju je razradio tada nepoznati informatičar Tim Berners-Lee, internetskom servisu World Wide Webu, danas je svjetski fenomen koji je promijenio živote milijarda ljudi.

Britanac Berners-Lee radio je u laboratoriju CERN-a, Europske organizacije za nuklearna istraživanja, kad je smislio način kako pomoću hiperteksta na jednostavan način pristupiti računalnim dokumentima koji su međusobno povezani. To je opisao u radu objavljenom 12. marta 1989. koji se smatra danom rođenja World Wide Weba. Njegova ideja omogućila je razvoj interneta kakvim ga danas poznajemo.

No zamisao je bila toliko odvažna da je malo nedostajalo da se ne ostvari.

“Tim Berners-Lee je došao niotkud, nitko od njega nije tražio taj sistem upravljanja dokumenata”, rekao je Marc Weber, autor i konzervator programa o historiji interneta u Muzeju povijesti informatike u Mauntain Viewu u Kaliforniji, dodajući da su ga kolege u početku “potpuno ignorirali”, prenosi agencije AFP.

U početku je internet imao suparnike poput, primjerice, CompuServea i Minitela. No oni nisu bili besplatni, a sistem Berners-Leeja omogućio je besplatno objavljivanje sadržaja na računalima priključenim na mrežu, ističe Weber.

“Lično računalo je promijenilo naš način rada, a internet je stubokom promijenio niz sektora”, ističe Michael McGuire, analitičar u istraživačkoj agenciji Gartner.

Internetom se danas služe milijarde ljudi diljem svijeta, a izum World Wide Weba snažno je utjecao na brojna područja života i zauvijek promijenio ljudsko društvo.

(FENA)