Wolfgang Petritsch: U Bosni je narod gladan, a to je sramota

0
101

Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Wolfgang Petritsch, smatra da će Bosna i Hercegovina, uprkos mnogim izazovima koji stoje pred njom, ostati nezavisna i nedjeljiva, a da se entitet Republika Srpska neće otcijepiti od BiH, jer bi na kraju završio kao izolirano ostrvo pod maksimalnom kontrolom Rusije.

“Politika u Republici Srpskoj je već odvojena od politike ostatka BiH, ali taj bh. entitet se neće odvojiti, jer bi time RS samo učinio nevažećim svoje međunarodno priznanje koje je stekao Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kazao je Petrisch za Anadolu Agency (AA).

On smatra da bi otcjepljenjem od BiH, RS postao kao Nagorno Karabach ili Transnistria, potpuno ovisan o “velikom bratu u dalekoj Moskvi” i izoliran od ostatka Evrope.

“Čak ni sadašnji Beograd ne bi podržao odvajanje RS-a od BiH. Ono što gledamo u RS-u je, jednostavno, stara igra jednog političara koji već godinama ne može da pruži Srbima u Bosni bolji život, i koji konstantno prodaje resurse zemlje i posuđuje novac koji će opet građani vraćati, a to je krajnje neodgovorno. Podjele BiH neće biti. Niko ne bi prihvatio ratni scenarij sa Krima u samom srcu Evrope”, kazao je Petritsch.

Ovaj diplomata smatra da se, umjesto podjeli, BiH snažno mora okrenuti putu unutrašnjih integracija, uklanjajući sve nepotrebne lokalne granice, i vanjskih integracija, brzim koracima i napretkom prema Evropskoj uniji (EU).

– Mora se mijenjati Dejtonski mirovni sporazum

Na osnovu dosadašnjeg iskustva i uvida u politiku u BiH, Petritsch je mišljenja da BiH mora mijenjati Dejtonski sporazum i napraviti duboke promjene prekompozicijom entiteta, kantona, mnogih ministarstava i nefunkcionalnih vlada.

“Ako BiH želi izbjeći bankrot, mora radikalno smanjiti javni sektor i otvoriti unutrašnje granice za bolji ekonomski razvoj. Skoro 50 posto državnog budžeta u Bosni ide u birokratiju, a to je svjetski rekord. Oba entiteta su pokazala prethodnih 20 godina da nisu bili u stanju da osiguraju posao za svoje građane, bolje škole i više penzije. Dok su mnogi političari postajali sve bogatiji, većina građana je postala siromašnija. Ako se to nastavi, bojim se da bi Bosna mogla postati ‘evropska kuća siromaha’. Status quo u Bosni je dobar samo za bogate političare, a loš za građane. Bosna po Dejtonu treba neke duboke prekompozicije, promjene, i pojednostavljenje preopterećenog sistema. BiH urgentno treba postati decentralizirana, ali stabilna i funkcionalna država. Hajde da kažemo i koji su to tabui, to su, prije svega, entiteti, kantoni, mnogi ministri i nefunkcionalne vlade”, ocijenio je on.

Petritsch upozorava EU sve više gubi interes da rješava političke i društvene probleme u BiH jer, kako kaže, ni sami bh. političari ne rade ništa da riješe probleme svoje zemlje. Dodaje da u Evropi postoji mišljenje da u Bosni nema političara koji žele da povedu zemlju prema evroatlantskim integracijama, odnosno EU-u i NATO-u.

“Ono što je počelo s velikim ambicijama rane 1996. godine, samo nekoliko sedmica nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, našlo se u ćorsokaku prije nekoliko godina. Međunarodna zajednica, a posebno EU, izgubili su interes da okončaju posao u BiH. Dok je u prvih deset godina mnogo ostvareno, ali ne i dovoljno, posljednjih godina je na sceni veliki nazadak u vezi sa procesom izgradnje države u BiH”, kaže bivši visoki predstavnik u BiH.

On navodi primjer najnovije članice EU-a, Hrvatske, koja je prošla kroz mukotrpne političke reforme, vodi žestoku borbu protiv korupcije, dodavši da zato može računati na snažnu podršku iz Brisela.

“Isto je i sa Srbijom, koja je na pragu da riješi stoljećima star konflikt sa Kosovom. Izgleda da samo u Bosni nema volje za promjenama. Onda nije ni čudno zašto je Evropa očajna i zašto je okrenula leđa Bosni. Pozicija Brisela prema Bosni je trenutno na najnižoj mogućoj tački. Svi znamo da Bosna, ne samo da stagnira nego nazaduje ekonomski, društveno i posljednjih godina je izgubila mnoge simpatije u Evropi”, kazao je Petritsch.

– EU i SAD zajedno moraju pomoći Bosni –

EU i SAD, prema njegovom mišljenju, trebaju zajedničkim naporima djelovati kako bi pomogli da BiH riješi dugogodišnju političku krizu.

“SAD je preokupiran povlačenjem iz dva rata, u Afganistanu i Iraku, i suočen sa političkom krizom u Siriji i aneksijom Rusije na Krimu. Duboko je uvučen u konflikte na Bliskom istoku i vodi nukelarne pregovore sa Iranom. SAD trenutno treba više pomoći nego što je i sam može pružiti. Na sastancima sa američkim diplomatama često čujem kako kažu da Evropa treba učiniti više u svome susjedstvu, i ja se s time slažem, ali ipak mi trebamo SAD kako bismo bili uspješni u Bosni”, smatra Petritsch.

Šokiran je čijenicom, ali istovremeno i jednim velikim paradoksom, da je većina bh. građana gladna iako se radi o naciji koja ima mnogo talenta, znanja i sposobnosti u mnogima oblastima, od sporta, ekonomije, informatike pa do umjetnosti i obrazovanja.

“Nedavno sam pozvan povodom Dana nezavisnosti BiH da održim predavanje u Bostonu pred tamošnjim Bosancima. Bio sam impresioniran njihovim uspjesima u profesionalnim životu. Nikada nisam na jednom mjestu sreo tako mnogo uspješnih Bosanaca kao u Americi. Zašto BiH isto tako ne osigura dobru budućnost za svoje građane? Zašto mnogi moraju napuštati svoju domovinu kako bi pronaši dobro plaćene poslove negdje drugo? To pitanje moramo postaviti vladama i ministrima u Bosni, kojih ima 140, i 800 poslanika. U Bosni je narod gladan, a to je sramota”, kaže ovaj ugledni diplomata.

– Svaki istinski napredak počinje od građana –

Wolfgang Petritsch u intervjuu za AA naglašava kako svaki pomak u BiH mora početi od samih građana, koji moraju pokazati odlučnost za promjenama. Ocjenjuje kako su političari koji su vladali u BiH prethodnih desetak godina donijeli štetu cijeloj državi i društvu.

“Nadam se da su Bosanci i Hercegovci konačno shvatili da su politike vođene prethodnih 10 godina donijele samo štetne stvari. Potreban je jedan novi početak, a to znači biranje političara koji se uistinu brinu o blagostanju i ekonomskoj situaciji glasača. Samo kada takva politika bude postojala u Bosni, onda će i EU i SAD obnoviti napore da od Bosne naprave dobru zemlju za njene građane. Ali, sve to mora početi od samih građana BiH koji moraju pokazati jasnu volju za promjenama”, kazao je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Proteste građana BiH smatra opravdanim, jer je većina građana bolje živjela prije rata nego nakon rata.

“Protesti građana u BiH su nešto vrlo pozitivno i legitimno. Pa, pogledajte samo uništenu ekonomiju u BiH, u oba njena entiteta. Pored milijardi dolara pomoći iz Evrope i SAD-a, narod danas živi gore nego prije rata. Bosna već nekoliko godina stagnira, a političari međusobno raspravljaju umjesto da rješavanju problem nezaposlenost i omoguće bolje obrazovanje za sve. A, mi Evropljani, prijatelji Bosne, s velikim entuzijazmom ćemo uvijek podržati svaku dobronamjernu promjenu u Bosni”, rekao je Petritsch.

(AA)