Vučiću 155 zastupnika, Dačiću 44, Tadiću 18

0
96

Srbijansko Republičko izborno povjerenstvo (RIK) priopćilo je u nedjelju kasno navečer, na temelju 43,25 posto obrađenih biračkih mjesta do 23 sata, da koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) ima 155 zastupničkih mandata, koalicija socijalista Ivice Dačića SPS-PUPS-JS 44, dok će koalicija Nove demokratske stranke (NDS), koju predvodi Boris Tadić, imati 18 zastupnika u budućem srbijanskom parlamentu.

Prema rezultatima RIK-a s obrađenih 3.627 biračkih mjesta, izborni prag prešli su i Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa sa 16 mandata i tri manjinske stranke – Savez vojvođanskih Mađara (SVM) 10 mandata, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka četiri mandata, a Partija za demokratsko delovanje Riza Halimi tri mandata.

Za koaliciju SNS, prema podacima RIK-a, glasovalo je 48,7 posto građana, za koaliciju oko socijalista 14,14 posto, za NDS 5,96 posto, a za DS 5,08 posto.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima pravo glasa imalo je oko 6,8 milijuna birača, a glasovalo se za 3.020 kandidata na 19 listi stranaka, koalicija i udruga građana.

Na srbijanskim parlamentarnim izborima glasovalo se i na Kosovu, a kako je za agenciju Tanjug izjavio glasnogovornik OESS-a iz Kosovske Mitrovice, na izborima na Kosovu je, prema preliminarnim rezultatima, sudjelovalo nešto više od 37.000 birača odnosno 34,42 posto, a nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Prebrojavanje glasova nije organizirano na Kosovu nego se izborni materijal prevozio u Rašku i Vranje gdje će biti obrađen. U pratnji automobila OESS-a koji su prevozili kompletan izborni materijal nalazila se i Kosovska policija.

Pravo glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu je imalo 107.958 birača. Izbore održane u 17 općina pratilo je je 400 promatrača OESS-a.

(FENA)