Vučića i Nikolića sam tužio jer naši političari nisu sposobni da nas štite

0
101

Bivši pripadnik Armije Rrepublike Bosne i Hercegovine iz Tuzle i ratni vojni invalid Omer Isović, koji je uputio Tužilaštvu BiH zahtjev za pokretanje istrage protiv potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića zbog, kako je naveo, podstrekivanja na izvršenje ratnih zločina, izjavio je za Anadolu Agency (AA) da učini ovo zbog ”nesposobnosti bošnjačkih političara da zaštite svoje građane i ratne patriote”.

Zahtjev Tužilaštvu BiH dolazi nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 4. avgusta 2011. godine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage istražnom sudiji Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, ratnog šefa policije u tom gradu Hakije Meholjića i još tri osobe zbog sumnje da su 12. jula 1992.godine, navodno, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje, Donji Potočari, Općina Srebrenica, iako je Orićeva odbrana u Hagu dokazala da se radilo o napadima na legitimne vojne mete i osobama stradalim u oružanim sukobima.

“Osim Tužilaštvu BiH, jučer sam uputio i zahtjev za pokretanje istrage i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), a u vezi sa onim što je, prema nekim dokazima, Nikolić radio u Hrvatskoj. Također, jutros sam i Tužilaštvu Srbije uputio zahtjev za pokretanje istrage protiv ove dvojice (Vučića i Nikolića) sa svim video-materijalnom i dokumentacijom. Kada već pokreću istrage protiv Nasera Orića, onda će valjda pokrenuti i istragu protiv Vučića i Nikolića”, kazao je Isović za AA.

On je mišljenja da će Srbija i njeni političari i dalje pokretati tužbe protiv bošnjačkih ratnih velikana kako bi svijetu pokazali da su i bh. partiote bili napadači.

“Pokrenuo sam istragu zbog nesposobnosti naših političara da zaštite svoju državu i njene građane. Dokazi o ratnim zločinima se nikad ne stavljaju u ladicu. Srbija će i dalje pokretati tužbe protiv naših ratnih lidera, Orića i Atifa Dudakovića, koji su pošteno branili svoju domovinu. Srbija želi dokazati da su, Bošnjaci, koji su branili svoju zemlju, bili agresori. To je kao kad bi sada Nijemci odlučili da tuže Jevreje, Tita i Jugoslaviju zbog dešavanja u Drugom svjetskom ratu. Srbija BiH nikada neće ostaviti na miru. Ljudi koji su trenutno na vlasti u Srbiji nisu iskreni prijatelji BiH i još uvijek imaju ambicije o tzv. ‘Velikoj Srbiji’. To je sigurno”, rekao je on.

Na kraju kaže kako bošnjački političari ne čine skoro ništa kako bi zaštitili svoju zemlju i njene građane pred stalnim atacima iz Srbije.

“Bošnjački političari su najveći krivci jer ne znaju da upravljaju. Naravno da želimo biti komšije sa Srbijom, ali Srbija treba, prije svega, odgovarati i snositi odgovornost za zločine nad Bošnjacima. Postoje snimci i mnogi drugi dokazi o tim zločinima, ali bošnjačkim političarima nije bitan napredak države, nego samo lični napredak. Bošnjaci nemaju pametne političare koji bi ih na dostojanstven način predstavljali. Da nije predizborna godina, mislim da bošnjački političari ne bi stali ni iza Nasera Orića”, kazao je Isović za AA.

Isović, koji je ratni vojni invalid i tri puta ranjavan, u dopisu Tužilaštvu BiH je zatražio da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima, a koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu sa podstrekavanjem na ratne zločine i progone bošjačkog stanovništva u BiH u navedenom periodu.

Isović je bivši predsjednik Organizacije RVI-ja Tuzla, te predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

(AA)