Vučić i naprednjaci sutra odlučuju o izborima

0
94

 I vladajuće i vodeće oporbene stranke spremne su za izvanredne parlamentarne izbore ako se o izborima usuglasi vladajuća koalicija, istaknuto je u petak u Beogradu na panel raspravi posvećenoj ispunjavanju zahtjeva iz pregovora s Europskom unijom, a odluka o prijevremenim izborima očekuje se nakon izborne skupštine vladajuće Srpske napredne stranke koja će se održati u subotu.

Prema riječima visokog dužnosnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Marka Đurića, utjecaj eventualnih izvanrednih izbora na eurointegracije ovisio bi upravo od ishoda na tim izborima.

Đurić, koji je i savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku, istaknuo je da bi eurointegracije i reforme čak bile i brzane ako bi na tim izborima uvjerljivu potporu osvojile snage koje su se “pokazale kao nositelji europskih integracija”, navode beogradski mediji.

Đuriću je uzvratio šef parlamentarnog zastupničkog kluba vodeće oporbene Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović tvrdnjom da se na izbore ne ide zbog reformi, već da bi SNS “uokvirila svetački status jednog čovjeka” aludirajući na predsjednika naprednjaka i srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića.

“Postavlja se pitanje, ako je vlada bila fenomenalna, reformska, sjajna, dva puta sastavljana, u čisto zlato okovana, zašto moramo na izbore, jer u bitnome ne možete objasniti zašto to hoćete”, rekao je Stefanović Đuriću.

Stefanović je naglasio da će SNS odluku o izborima donijeti na svojim stranačkim tijelima ocijenivši kako to pokazuje koliko su “institucije nebitne” i da “o svemu odlučuje jedan čovjek” te da u idućoj vladi neće biti mjesta za socijaliste aktualnog premijera Ivice Dačića. Njegovo je stajalište da će izbori biti raspisani na osnovu procjene o tome može li se “kapitalizirati popularnost SNS-a”, koja navodno premašuje 40 posto potpore biračkog tijela, što oporba drži neutemeljenim podatkom.

Stefanovićeve ocjene i tvrdnje Đurić je u replici ocijenio kao “nervozu Demokratske stranke” zbog eventualnih izbora jer nakon njih ne bi mogla ni sudjelovati u vladi.

Potpredsjednica socijalista (SPS) i aktualna ministrica zdravstva Slavica Đukić Dejanović istaknula je da bi socijalisti poslije izbora sigurno imali više zastupnika u državnom parlamentu nego što ih sada imaju, uz ocjenu da izbori ne bi trebali usporiti reformske tokove u zemlji niti eurointegracijski proces.

Potpredsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Ivan Andrić odobrava izvanredne izbore i uvjeren je da  “pregovore s EU treba voditi drugačija vlada, koja ima veći legitimitet i reformski kapacitet”. “Očekujemo da parlamentarni izbori budu raspisani u idućih dan ili dva i da se održe 16. ožujka, zajedno s beogradskim”, rekao je Andrić.

I konzervativna Demokratska stranka Srbije (DSS) podupire eventualnu odluku o izvanrednim izborima, a njezina je potpredsjednica Donka Banović uvjerena da su “izbori neophodni”, ali naglašava stajalište DSS da se “Srbija mora okrenuti političkoj neutralnosti, a ne eurointegracijama”.

Odluka o izvanrednim izborima će, kako se očekuje, biti poznata i priopćena u subotu, kada se održava izborna skupština vladajuće Srpske napredne stranke, na kojoj je jedini kandidat za predsjednika aktualni vođa te stranke i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić.

Izborna skupština naprednjaka bit će održana u beogradskom Sava centru, a očekuje se da će joj nazočiti oko 4.000 predstavnika općinskih odbora SNS iz cijele Srbije, te da će Aleksandar Vučić dobiti plebiscitarnu potporu za predsjednika stranke.

Kako je ranije najavljeno iz vrha SNS, Vučić bi nakon izborne skupštine mogao priopćiti odluku političkog vrha SNS o prijevremenim izborima.

Premijer Ivica Dačić, čiji su socijalisti koalicijski partner SNS u vladi i parlamentu, ocijenio je ranije da će izbori biti 16. ožujka ako Vučić donese takvu odluku.

“Ako se Vučić odluči za izbore, ako to bude stajalište SNS a, bilo bi neozbiljno da mi takvu odluku dovodimo u pitanje… Ozbiljan sam čovjek. Ponašat ćemo se sukladno državnom Ustavom i zakonu, kao i na osnovu političkog dogovora s prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem”, rekao je Dačić.

(Fena)