“Vrijeme je da se političari prisjete da je javna dužnost privilegija”

0
72

Građani širom Bosne i Hercegovine traže socijalnu pravdu. Njima je dosta i korupcije i nefunkcionalnih službi. Oni žele jednake prilike, žele vlast koja je odgovorna narodu, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko danas nakon sastanaka s predstavnicima građanskih grupa i članovima kantonalne skupštine u Bihaću.

– Demonstracije koje su se dogodile proteklih sedmica nastale su iz očiglednog razloga i one bi trebale biti poziv na uzbunu – jasan i glasan. Prioritet mora biti na rješavanju socio-ekonomskih i političkih reformi. Daljnji put Bosne i Hercegovine na planu evroatlantske integracije donijet će reforme s dugoročnim koristima za sve građane – kazao je Inzko.

Visoki predstavnik pohvalio je “građanski aktivizam”, posebno održavanje sastanaka u formi plenuma i usmjeravanje zahtjeva na prave adrese, a to su institucije.

– Ovo je značajan korak naprijed za demokraciju u Bosni i Hercegovini i političari se ne bi trebali oglušiti na jasne zahtjeve demonstranata u izbornoj godini – naveo je on.

Izrazivši žaljenje što su izabrani zvaničnici bili previše dugo fokusirani na vlastite i stranačke interese i što su se uglavnom bavili etničkim pitanjima bez puno razmišljanja o zemlji i konkretnim potrebama građana, visoki predstavnik ih je pozvao da intenziviraju dijalog sa svojim biračima.

– Vrijeme je da se političari prisjete da je javna dužnost privilegija, a ne pravo, i da oni imaju direktnu obavezu prema građanima koji su ih izabrali, a ne prema strankama koje su ih uključile u izborne liste – kazao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

(Oslobođenje)