Vlastita hladnjača za uspješnije i sigurnije poslovanje

0
154

Zemljoradnička zadruga „Srebrenica“ u saradnji sa hladnjačom „Mondi“ iz Kraljeva investirala je više od 10.000 KM za instaliranje opreme i uređenje hladnjače kapaciteta 100 tona jagodičastog voća u svom objektu u Potočarima.

Direktor ove zadruge Ivan Todić rekao je da će im instaliranje hladnjače omogućiti skladištenje maline i kupine sa vlastitih plantaža, ali i otkup ovog voća od kooperanata, odnosno uspješnije i sigurnije poslovanje.

„Sa partnerom iz Kraljeva sklopili smo ugovor o isporuci 500 tona jagodičastog voća koliko, prema projektovanoj dinamici skladištenja, zamrzavanja i otpremanja, može u jednoj sezoni `proći` kroz novoinstaliranu hladnjaču“, rekao je Todić.

Taj ugovor im obezbjeđuje isporuku kompletne količine jagodičastog voća sa njihovih plantaža i onog što otkupe od koperanata ove sezone.

Berba maline na njihovoj plantaži u Brežanima još nije počela jer se nalazi na većoj nadmorskoj visini i počeće za 10 do 15 dana.

U zadruzi očekuju bolji rod nego lani i prinos od oko 20 tona organske maline, te mnogo bolju zaradu jer će malinu, prvi put ove godine, skladištiti u svojoj hladnjači i prodavati po većoj cijeni nego prethodnih godina kada su im otkupljivači i vlasnici hladnjača diktirali cijene.

Prema Todićevim riječima, svi potrebni proljećni radovi na zadružnim plantažama organske maline i kupine, ukupne površine 15 hektara, izvedeni su na vrijeme i uz stalno prisustvo agronoma koji svakodnevno edukuje radnike i kontroliše radove na plantažama.

On ističe da očekuju znatno bolji rod nego prošle godine i da planiraju da će na svojim plantažama imati oko 20 tona maline i više od 40 tona kupine.

Ova zadruga se bavi i uzgojem sadnog materijala i na devet hektara površine uzgaja sadnice maline sorti „miker“ i „vilamet“ i naredne jeseni planiraju na tržište isporučiti oko 150.000 sadnica ovog jagodičastog voća.

Todić je dodao da će zadruga nastaviti i proizvodnju voćnih vina, te da nastoje obezbijediti tržište kako bi uspostavili kontinuiranu proizvodnju vina od jagodičastog voća. Vinarija i hladnjača se nalaze u istom objektu u Potočarima, što omogućava bolju uposlenost radnika.

„Najbolja zarada je na finalnim proizvodima. Mi zaokružujemo proizvodni ciklus od uzgoja sadnica, preko plantaža maline i kupine, do hladnjače i proizvodnje ljekovitih voćnih vina. Očekujemo da ćemo na ovaj način obezbijediti bolje poslovanje, stalnu uposlenost i uz sadašnjih šest u radni odnos primiti još desetak novih radnika“, naveo je Todić.

On je naglasio da su sa partnerom iz Kraljeva sklopili ugovor za isporuku neograničenih količina šljive koju će u sezoni njenog zrenja otkupljivati od individualnih proizvođača u srebreničkoj opštini, skladištiti i isporučivati prema utvrđenom planu.

Zadruga planira da dio ovogodišnjeg roda kupine i maline zadrži za proizvodnju voćnih vina.

Ova zadruga u sezoni proljećnih radova u plantažama i u toku berbe svake godine angažuje veći broj sezonskih radnika što nezaposleni iz ove i bratunačke opštine koriste da dođu do zarade.

Izvor: SRNA