Vlast ubacila huligane među demonstrante da bi kompromitovala proteste

0
80

Nekoliko dana nakon protesta građana u Crnoj Gori, nezadovoljnih aktuelnim stanjem u zemlji, euforija koja je vladala uoči samog protesta, polako se stišava, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Kontinuitet protesta, kakav je bio viđen u Bosni i Hercegovini, u Crnoj Gori, procjene su analitičara, neće biti realizovan. Jedan od razloga leži u činjenici da su mnogi nezadovoljni organizacijom prethodnog protesta.

Analitičar Andrija Đukanović je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je da postoji mogućnost da se protesti nastave, ali da neće biti većeg odziva građana.

„Ne vjerujem da će se išta ozbiljnije nastaviti. Nema kod nas energije za masovne proteste“, smatra Đukanović.

Aktivisti pokreta Udar, protestujući ispred MUP-a, poručili su da postoje indicije da su sukobi instalirani od strane režima i da je među demonstrantima bilo onih kojima je bio cilj da se protest prekine i da dođe do sukoba. Analitičar Đukanović vjeruje da nije isključeno da je među demonstrantima bilo onih koji su ubačeni da kompromituju proteste.

„Sigurno da među demonstrantima ima radikalnijih elementa i onih koji su spremni da na drugačiji način ispolje svoje nezadovoljstvo. Moguće i da se ubacuju ljudi sa strane koji su instalirani da onemogućavaju proteste. Nikada ne možete biti sigurni da će sve ići kako treba kod masovnih protesta. To je zato jer nijedna vlast vjerovatno ne želi proteste i čini sve da ih ograniči“, mišljenja je Đukanović.

Iako nije prijavljen policiji, podsjetimo, protestni skup u Podgorici, po uzoru na događanja u Bosni i Hercegovini, kako je najavljeno putem Facebooka, održan je u subotu u Podgorici.

U početku je protest bio miran. Međutim okupljeni građani su u jednom trenutku počeli kamenjem da gađaju policajce, iako ih policija prethodno nije rastjerala s obzirom na to da protest nije bio prijavljen.

Nakon što su kamenicama zasuli pripadnike interventne jedinice policije, policija je upotrijebila suzavac, te su se okupljeni razbježali.

Kako je saopštila policija, u sukobu sa demonstarntima povrijeđeno je devet policajaca, od kojih je jedan zadobio teže, a osam njih lakše tjelesne povrede. Privedno je 20 lica.

Aktivisti Pokreta Udar, okupili su se u međuvremenu ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Podgorici i mirnim protestom solidarnosti pružili podršku uhapšenim prijateljima.

Oni su saopštili da su uhapšeni mirni demonstranti. Uhapšenima sa protesta, nakon što su sjedili na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović, koji ih je saslušavao cijele noći, odredio je pritvor od 48 sati.

Tužilac ih tereti da su počinili krivično djelo nepostupanje po naredbi službenog lica, odnosno krivi su jer nisu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je da su u saznanju da državni tužilac neće tražiti produženje pritvora za uhapšene demonstrante. On je dodao da su u DF-u zadovoljni takvom odlukom. Predsjedništvo DF-a sinoć je postavilo uslov da se svi demonstranti danas oslobode ili neće podržati izborne zakone, za koje se danas glasa u Skupštini.

(AA)