Vlast ne pomaže razvoj organske proizvodnje

0
155

Proizvodnja organske hrane sve je popularnija u svijetu, pa i kod nas, ali vlast u Federaciji BiH nema sluha za tu oblast, koja bi mogla biti okosnica razvoja u seoskim sredinama. Uglavnom, brigu i pomoć ljudima koji se odluče za proizvodnju zdrave hrane, vodi jedino Savez Organsko Federacije BiH.

Predsjednik tog udruženja Sejad Herceg kaže za Fenu da je tokom 2013., zahvaljujući entuzijastima u Savezu, napravljen značajan iskorak u razvoju organske proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta u ruralnim područjima.

Četiri sajma 

– Savez je lani zabilježio dobre rezultate i na lokalnom i na internacionalnom nivou – izjavio je za Fenu predsjednik Saveza Sejad Herceg.

On je podsjetio da su organizirali četiri manifestacije “Dani organske proizvodnje” na području Srednjobosanskog kantona, tri na području Zeničko-dobojskog i četiri u Sarajevskom kantonu.

Organizirali su i dva međunarodna sajma – “Dani maline” u Novom Travniku, sedmi put, te “Organik Sarajevo 2013”, koji je održan na Trgu djece Sarajeva. Održana su i dva regionalna sajma – Sajam zdravlja mladih u Travniku i Sajam poljoprivrede “Zlatna jesen” u Bugojnu.

– Možemo reći da smo doprinijeli povećanju organske proizvodnje kako proizvoda, tako i obradivih površina, bez obzira na to što nismo imali poticaj ni na kantonalnom ni na federalnom nivou, s tim da je jedino Sarajevski kanton izdvojio podršku za organske proizvođače kada im je sufinansirao troškove za certifikaciju – dodao je Herceg.

On posebno izdvaja da su kao Savez i nevladina organizacija zajedno sa svojim partnerima uspjeli animirati Evropsku komisiju i dobiti jedan projekt prekogranične saradnje sa Srbijom, a implementacija tog projekta nastavlja se u 2014. i 2015. godini.

Centar za podršku

Prema njegovim riječima, projekt ENO Agri traje 20 mjeseci, vrijedan je 390.000 eura, a cilj je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšavanje i jačanje organske proizvodnje i gradnju kapaciteta u tom sektoru poljoprivrede.

U 2013. je u sklopu ovog projekta otvoren Centar za podršku proizvođačima organske poljoprivrede u Sarajevu, a u narednom periodu planirane su različite manifestacije organskih proizvođača i edukativne radionice za djecu.

Herceg je podsjetio da je Turska agencija za podršku i saradnju (Tika) donirala Savezu Organsko FBiH 15 promotivnih drvenih kućica i 15 štandova.

(avaz.ba)