Vlasnik “Šipada” Zahiroviću i Muminoviću prekinuo radni odnos nakon samo 21 dan

0
19

Demobilisani borac Šefik Muminović najavio je da će u utorak, 19. maja, u 9 sati ispred zgrade Općine Živinice krenuti prema Sarajevu, gdje će štrajkovati glađu do petka u 12 sati, kada će se javno otrovati tabletama.

Podsjećamo, Muminović se 13. aprila, zajedno sa Džemailom Zahirovićem, također demobilisanim borcem, zaputio pješke u Sarajevo s ciljem da ostvare svoja prava ili da se javno spale ispred institucija BiH ukoliko se ne ispune njihovi uslovi. Njih dvojica zbog nebrige države nisu ostvarili nikakva prava s obzirom na to da su teško oboljeli od PTSP-a.

ugovor1

Prije Sarajeva tada im je oduzet benzin kojim su se namjeravali spaliti, a ispred zgrade Predsjedništva BiH Džemail je Šefika spriječio u namjeri da popije šaku tableta, tako što mu ih je oduzeo.

Tada su im u Ministarstvu za boračka pitanja u Sarajevu obećali da će riješiti njihovo penzionisanje, a i u putu ih je presreo vlasnik firme “Šipad” d.d. Esad Ćesko i ponudio im ugovore o radu u trajanju od 12 mjeseci.

ugovor

Obećanje koje su dobili u Ministarstvu i Ugovor o radu im je garantovao 12 mjeseci primanja, jer u njihovim domaćinstvima ima 7-8 članova porodice od kojih niko ne ostvaruje nikave prihode.

dokument2

Ugovor o radu počeo je sa 14. aprilom, a završio 5. maja, tj. trajao je svega 21 dan, kada su odjavljeni kao osigurana lica, a na taj način su izgubili pravo i na zdravstvenu zaštitu i povratak na Biro za zapošljavanje.

Muminović i Zahirović sumnjaju da je navedeni vlasnik firme po nečijem nalogu izašao ispred njih sa već odštampanim ugovorima o radu, kako bi ih slagali i prevarili, što se na kraju pokazalo istinitim.

552cb72d-4ba8-4381-be04-6e81b0094cfb-dsc3497-718x446

Ova dva dokumenta dokazuju o kakvim se prevarama i lažima služe nažalost ljudi kojima nije stalo do imena i imidža, a možda su čak dobili i pare i od biroa za zapošljavanje jer su kao zaposlili dva radnika, smatraju Muminović i Zahirović.

(Avaz)