Vladu TK čini nestranački kadar ili…??

0
102

Tuzlanski kanton danas je dobio novu Vladu, na čelu sa premijerom prof.dr. Bahrijom Umihanićem.. Međutim, da li pojedini poslanici u Skupštini TK iznose neprovjerene tvrdnje ili iza nekih ministara uistinu stoji partija, vrijeme će pokazati.

Premijer Umihanić istakao je  kako će  novoimenovana Vlada do kraja mandata biit fokusirana na stabilizaciju budžeta TK, te zapošljavanju i pokretanju proizvodnje kao i rješavanju problema vezanih za status radnika u preduzećima u kojima nije moguće trenutno pokrenuti proizvodnju.

Tokom višestne rasprave za govornicom skupštine TK većina poslanika iznijala je svoje mišljenje o novoimenovanoj vladi,  pojedini poslanici naveli su da iza određenih ministara stoji politička partija.

„ Savez za bolju budućnost jedini u Skupštini TK nije podržao prijedlog mandatara upravo iz sumnje da će iza predložene Vlade stojati iste politike koje su dovele do ovog stanja.Kao što vidite danas, po osnovu predloženih ministara u Vladi, sve su to stranački ljudi koji nisu bili u prvim redovima.“, istakao je Mahir Nurkanović  Kluba poslanika SBB

„ Mi znamo koji je ministar pripadnik koje političke opcije, nisu to nestranački kadrovi i oni koji ne vjeruju u moju priču nek odu pred SDP i nek vide koji ministri ulaze u sjedište SDP-a u Tuzli.“, dodao je Zoran Jovanović nezavisni poslanik u skupštini TK.

„ Ja sam sada za govornicom jasno rekao da je žalosno da niko ne smije reći da preuzima odgovornost. Dvije najveće stranke u kantonu  i HDZ su najvećim dijelom predložili imena kandidata za ministrie i to je javna tajna, vrijeme će pokazati da je tako.“, naveo je Mersed Šerifović predsjednik Kluba poslanika NSRzB.

Predsjednici Klubova poslanika SDA i SDP demantirali su ove navode.

„ Sastav Vlade je predložen od vladinog i nevladinog udruženja, od Plenuma i meni je danas posebno drago da je što je takav sastav Vlade sa Bahrijom Umihanićem na čelu. SDA iako je opozicija i nastaviće rad u opoziciji dala je podršku Vladi radi prevazilaženja stanje koje je trajalo od 5. februra pa do danas.“ istakao je  Senad Alić predsjednik Kluba poslanika SDA.

„ Mi nismo predlagali ni mandatara ni ministre u Vladi TK niti smo lobirali kod određenih udruženja da predlažu naše kandidate, tako da SDP nema svoje prijedloge niti svoje ministre u Vladi TK.“, dodao je Dževad Haždić
predsjednika Kluba poslanika SDP.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Midhat Dobrnjić, dok je  ministrica pravosuđa i uprave Ivana Veselčić. Ministra obrazovanja je Mirsad Kunić, dok je pozicija ministra prostornog uređenja i zaštite okolice pripala Zvjezdanu Karadžinu. Funkciju ministra finansija obnašat će Miralem Nuhanović dok je za  ministra industrije, energetike i rudarstva imenovan
Mulaga Fejzić. Minsitar trgovine, turizma i saobraćaja je Mustafa Isabegović dok će  na čelu Ministarstva zdravstva bit Alen Kamerić. Funkcija ministra za razvoja i poduzetništva pripala je Jeleni Ilić dok je Zudin Mahmutović imenovan za na mjesto ministra za boračka pitanja.

(Foto: TIP)